Explosioner på marknad i Bagdad

Irakisk läkare i kväll: ”55 döda vid marknadsplats”

1 av 3 | Foto: REUTERS
Dessa män bär en kista med ett av dödsoffren från marknadsplatsen i dag.
NYHETER

Bombningarna av Bagdad fortsätter.

I eftermiddag rapporterar brittiska Sky News att Baathpartiets högkvarter träffats.

En irakisk läkare säger till Reuters att 55 civila dödsoffer krävts vid bombningar av en marknadsplats.

Den franska nyhetsbyrån AFP rapporterar att minst åtta irakier dödades och 33 skadades när två robotar slog ned i bostadsområdet al-Mansur i centrala Bagdad. Enligt Sky News ska missilerna ha riktats mot Baathpartiets högkvarter – bland offren fanns både civila och högt uppsatta medlemmar av partiets milis.

Bombningarna fortsatte i omgångar under fredagen. Och på kvällen kom rapporter om den hittills värsta katastrofen under kriget.

Bomber uppges ha slagit ned på en marknadsplats i området Shula. Marknaden var full med människor och reportrar från arabiska tv-bolag vittnar om skräckscener.

– En irakisk tjänsteman säger att sökandet efter dem som fastnat i ruinerna fortfarande pågår, sa det Qatarbaserade tv-bolaget al-Jazeeras korrespondent strax efter sju på kvällen, svensk tid.

”55 dödade och många skadade”

Siffrorna på döda och skadade varierar, men samtliga uppgifter tyder på att över 50 människor dödats.

– Antalet döda som vi lyckats bekräfta är 52 mördade, men jag tror att den siffran kommer att öka, säger den irakiske informationsministern Mohammad Said al-Sahaf, enligt det amerikanska tv-bolaget CNN, i kväll.

Han sa också att det handlade om en ny, olaglig attack mot civila.

En läkare som talat med den brittiska nyhetsbyrån Reuters säger att 55 dödsoffer togs in från marknadsplatsen, medan det Dubaibaserade tv-bolaget al-Arabia om 52 omkomna.

USA: "Vi utreder

Senare på kvällen visade tv-bilder hur flera kroppar bars ut ur sjukhuset i träkistor. Två av offren som visades var barn.

Det är ännu inte klart vad som hände på marknadsplatsen. Abu Dhabis statliga television uppger att det var amerikanska kryssningsmissiler som träffade marknaden. Och det amerikanska centralkommandot i Qatar sa på fredagskvällen att man undersöker vad som hände vid marknaden.

Tvåtonsbomber mot ledningscentral

Nattens bombningar över Bagdad beskrivs som de värsta hittills under kriget. Bland annat fälldes två tvåtons – bunkerbrytande – bomber på en sambands- och ledningscentral på Tigris östra strand. Och de allierade beskriver bombningarna som en stor framgång.

Den irakiska sidan har en annan beskrivning av natten:

Irakiska militärkällor – som talat med den Qatarbaserade tv-kanalen al-Jazeera – uppgav att ett sjukhus och en telefonväxel i Bagdad träffats av amerikanska bomber.

”Svåra civila förluster”

Den irakiske informationsministern Mohammad Said al-Sahaf riktade på fredagen hård kritik mot de allierade. Han säger att de civila förlusterna varit svåra under det senaste dygnets hårda bombningar.

Informationsministern, som citerades av den brittiska nyhetsbyrån Reuters, hävdade att 75 människor dödats och 290 skadats under de senaste dygnet.

Mattias Lundell