Turkiskt flygplan kapades i kväll

Airbus med 203 ombord tvingades landa i Aten

Foto: AP
Det kapade turkiska planet stod efter midnatt parkerat på Internationella flygplatsen i Aten.
NYHETER

Det turkiska inrikesflygplanet – med flera toppolitiker ombord – stod i timmar kapat på flygplatsen i Aten.

Den 20-årige kaparen hade en attrapp runt kroppen och krävde att få åka vidare till Berlin.

Först strax före klockan två på natten gav mannen upp – efter att ha talat med den grekiske utrikesministern George Papandreou.

Foto: TURKISH AIRLINES
En av Turkish Airlines fem Airbus 310.

En ensam gärningsman i 20-årsåldern kapade inrikesplanet – av typen Airbus 310 – direkt efter start i Istanbul. Planet satte först kurs mot kuststaden Izmir. En kort stund senare vek det av igen och tog sikte på grannlandet Grekland.

Två grekiska stridsflygplan av typen F-16 gick upp och mötte planet när det passerade in över grekiskt luftrum. Piloten meddelade då det grekiska luftfartsverket att man saknade bränsle och att planet var tvunget att landa i Aten.

Inringades av antiterroriststyrkor

Vid 23-tiden bekräftade den turkiske transportministern Binali Yildirim för nyhetsbyrån AP att planet landat i Aten. Det omringades snabbt av antiterroriststyrkor och förhandlare togs till flygplatsen.

– Vi har ingen information om kaparna. De har stannat på flygplatsen för att tanka, sa Panos Beglitis, talesman för grekiska UD, då.

Polisen trodde att mannen hade sprängämnen runt kroppen, men det visade sig handla om en attrapp.

Turkisk polis har identifierat honom som en 20-årig turk. Man utesluter att han skulle vara knuten till någon terrorgrupp.

Krävde få resa till Berlin

Passagerare uppgav att mannen var förvirrad och han ska ha talat om att hans släktingar hålls som gisslan. Efter dramats upplösning visade det sig att 20-åringens styvfar vägrat låta honom besöka sin mor och syster.

20-åringen krävde att få resa vidare till Berlin, men de grekiska myndigheterna vägrade att tanka planet. I stället tog dramat slut när mannen, enligt tv-bolaget CNN, valde att ge upp efter att ha talat med den grekiske utrikesministern George Papandreou.

Toppolitiker ombord

Planet var i det närmaste fullsatt. Ombord fanns 204 personer – 196 passagerare och 8 besättningsmän. Bland dem fanns, enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia, två parlamentsledamöter och en före detta minister. Enligt tyska Spiegel tillhör alla det turkiska regeringspartiet AKP.

Turkisk tv talade med parlamentsledamoten Vahit Erdem när han satt i det kapade planet:

– Ödet bestämmer vad som kommer att hända. Vad kan vi göra? sa han via mobiltelefon.

– Jag ser ingen i planet, men de säger att han är i cockpiten.

Tidigare kapningar

Turkiet har även tidigare haft problem med kapningar. Attacker har utförts av kurdiska organisationer, vänsterextremister och radikala islamska grupper. Tjetjenska rebeller har också utfört flera kapningar och gisslanaktioner i protest mot Ryssland.

Det senaste turkiska gisslandramat inträffade i Istanbul i februari. Då uppgav en ensam kapare att han hade en bomb och höll ett kort tag två flygvärdinnor fångna innan polis stormade planet.

1998 tog en man med en teddybjörn – som han påstod var fylld med sprängmedel – kontroll över ett plan som tillhörde Turkish Airlines. Kaparen övermannades dock av andra passagerare.

Samma år sköts en kurdisk kapare till döds ombord på ett plan som stod uppställt på flygplatsen i Ankara. Mannen – som var beväpnad med en handgranat – sköts när säkerhetstjänsten stormade planet.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM