Kurder i strid med irakier om Kirkuk

NYHETER

ERBIL

Samtidigt som fler amerikanska soldater flygs in i irakiska Kurdistan kommer färska uppgifter om kurdisk-irakiska strider 20 kilometer från den oljerika staden Kirkuk.

Redan i går avancerade styrkor från Kurdistans patriotiska union, PUK, bakom fiendelinjen och intog den strategiskt viktiga staden Qarah Henjir utan att möta motstånd.

PUK-militärer tror att irakierna beordrades tillbaka för att försvara oljekällorna. Kurdernas intåg i Qarah Hencir - sista befolkade utposten före Kirkuk - är den första stora rörelsen söderut.

De allierade har under de senaste dagarna intensifierat luftattackerna mot Kirkuk och Mosul för att förbereda för en invasion.

Ses som huvudstad

Kurderna ser Kirkuk, där en tredjedel av Iraks oljetillgångar finns, som sin framtida huvudstad i ett federativt Irak. I samband med Saddam Husseins arabiseringspolitik fördrevs hundratusentals kurder från Kirkuk och Mosul.

Frågan om vilka som kommer att styra den oljerika staden har skapat frostiga relationer mellan kurderna och USA - trots att man förnekar det från offentligt håll.

En av de högsta kurdiska befälhavarna, Azad Miran, skrädde inte orden i en tidigare intervju med Aftonbladet:

- Kirkuk tillhör oss, USA kommer och kan inte förhindra oss att frita staden.

Turkiska politiker och generaler anser att frågan även berör dem. Turkiet har uttryckligen sagt att man inte tänker tillåta kurderna att ta kontroll över oljan. Det skulle kunna bidra till att kurderna upprättar ett oberoende Kurdistan.

Mustafa Can