Saddams elitpatrull fostras att bli bödlar

NYHETER

De kallas de värsta av de värsta.

Saddams kommandogrupp Fedayin rekryteras som barn och fostras till bödlar.

Nu strider de vid sidan av den irakiska krigsapparaten och har blivit de allierades mardröm.

I går slog de till igen.

Fedayin - självmordspatrullen - sägs vara ansvariga för några av regimens mest brutala gärningar.

Saddams son Uday har sedan 1995 byggt upp den paramilitära kommandogruppen. Soldaterna rekryteras från statliga barnhem. Barnen skickas på läger där de tränas i krigföring. De får lära sig att Saddam är deras far och att deras livsuppgift är att dö för honom.

Ingen vet exakt hur många de är. Det finns uppgifter om allt mellan 18 000 och 60 000, enligt Chicago Tribune. Främst unga män, från 16 år och och uppåt. Fanatiska, dödsföraktande soldater som nu opererar vid sidan av Saddams militära styrkor i det pågående kriget.

Ligger bakom blodigaste striderna

Fedayin sägs ligga bakom många av de allierades förluster. De uppges ha deltagit i några av krigets hittills blodigaste strider, bland annat i slagen om städerna Basra, Najaf och Nasiriya.

I går uppgav den irakiske informationsministern Mohammad Said al-Sahaf att Fedaiyns milismän dödat fyra av USA-alliansens soldater och tagit flera fångar under hårda sammandrabbningar i al-Mutanna i södra Irak.

Fedayinsoldaterna är specialtränade för stadsstrider och brutala bakhåll. De är beväpnade med kpistar, granatkastare och artilleripjäser som är monterade på lastbilar.

Uppträder i svart eller vitt

Milisen uppträder ofta i svarta eller vita dräkter med maskerade ansikten, men i den senaste veckans strider hävdar koalitionens styrkor att de använder civila som sköldar och att de vid flera tillfällen utgett sig för att vara civila eller soldater som vill överlämna sig till de allierade.

När de har kommit tillräckligt nära har de öppnat eld och dödat flera amerikanska soldater, hävdar USA.

En talesman för Pentagon sa till CNN att USA har underskattat Fedayin. Pentagons taleskvinna Victoria Clarke kallar gruppen för "de värsta av de värsta".

Fedayin är inte bara ett hot mot koalitionen. Milisens dödspatruller sägs följa tätt bakom arméförbanden på väg ut i strid.

Soldater som vänder om eller visar tecken på svaghet avrättas.

Liknande patruller ska finnas överallt inom den irakiska armén, skriver DN.

Fedayin misstänks ligga bakom avrättningarna av de två irakiska militärer som förra veckan hittades döda i en skyttegrav med en vit flagga efter striderna på al-Fawhalvön i södra Irak.

Fatima Johansson