"De skjuter sina egna"

Irakiska soldater siktar på civila - på flykt från kriget

NYHETER

AMMAN

Kvinnan försökte fly från Basra.

Halvvägs över bron landade en granat bakom henne.

Splitter träffade henne i ryggen och slog henne till marken.

Irakiska trupper har börjat skjuta på civila för att hindra dem från att fly.

Foto: REUTERS / CHRIS HELGREN
PÅ FLYKT FRÅN BASRA En hel familj flyr förbi den irakiska T-55-stridsvagnen som slagits ut av brittisk granateld vid striderna i södra Irak. Enligt brittiska uppgifter ska irakiska soldater ha skjutit granateld mot 2 000 irakier på flykt undan striderna och en hotande humanitär katastrof i Basra. En del av flyktingarna tvingades vända tillbaka på grund av beskjutningen.

Kvinnan var en av flera hundra som i går försökte fly från Basra i södra Irak. Staden är omringad av brittiska trupper.

Men innerstaden kontrolleras fortfarande av irakiska styrkor.

I går morse började kvinnor och barn promenera över en bro som leder sydväst ur staden - mot de brittiska trupperna. Den första gruppen flyktingar kom över utan problem.

När en andra grupp började ta sig över bron körde flera fyrhjulsdrivna pickupar upp bakom dem. Bilarna hade kulsprutor och granatkastare monterade på flaken och började skjuta mot de flyende på bron.

Kvinnor och barn i panik

Kvinnor och barn skingrades i panik. Några försökte ta sig ner på sidorna av bron. Andra vände och sprang tillbaka mot staden. Ett brittiskt militärfordon körde upp på andra sidan av bron och besvarade elden. Tre irakiska paramilitärer uppges ha dödats i en av flakbilarna.

De flesta flyktingarna klarade sig oskadda över bron. Några fick lättare skott- och splitterskador.

En kvinna skadades allvarligt, rapporterar CNN:s reporter Diana Muriel som bevittnade beskjutningen. Den unga kvinnan bars den sista biten och togs om hand av brittisk sjukvårdspersonal.

Inga uppgifter finns om hennes tillstånd.

Ytterligare en journalist på platsen bekräftar att flyktingarna besköts av sina egna.

- Vad vi såg var kanske det första beviset för att Iraks folk försöker bryta sig loss, säger Chris Vernon, talesman för den brittiska militären.

Fler tecken på uppror

Även i övriga Irak rapporteras för första gången sedan krigsstarten tecken på att människor som vill fly från kriget stoppas av myndigheterna. Det kan vara en förklaring till varför den väntade flyktingströmmen till grannländerna uteblivit nästan helt.

Vittnesmål från irakiska chaufförer som fortsätter att köra varor och människor längs bland annat vägarna från Bagdad till Jordanien och Turkiet berättar om utegångsförbud i många städer.

En man från Jemen som i går anlände till den jordanska gränsen med sina fyra barn uppger för nyhetsbyrån AFP att hans irakiska fru vägrades utresa.

Sedan länge måste irakierna ha ett utresevisum för att få lämna landet.

Kostnaden är cirka 1 800 kronor. Sedan kriget började har inga sådana tillstånd utfärdats, uppger en källa för AFP.

Hittills har bara icke-irakiska flyktingar anlänt till grannländerna.

Wolfgang Hansson