Väst fruktar "Gift-Sally"

Kvinnan bakom Saddams kemvapen tros planera attacker

1 av 2 | Foto: AP
IRAKS HEMLIGA VAPEN Doktor Salid Mahdi Ammash är CIA:s stora skräck. "Gift-Sally" och "fru Mjältbrand", som hon kallas, styr över Iraks påstådda massförstörelsevapen. Nu befarar man att hon leder planeringen av giftattacker.
NYHETER

LONDON

Bilden här bredvid oroar underrättelsetjänster i USA och Storbritannien.

Vid ett möte med Saddam Husseins krigskabinett sitter kvinnan som styr Iraks biologiska och kemiska vapenarsenal med vid bordet.

Nu befarar USA och Storbritannien att "Gift-Sally" ska förbereda attacker med massförstörelsevapen.

Bilden som visar Saddam Husseins krigskabinett, där alla är klädda i uniform, visades i går i irakisk tv. Om de är färska eller inspelade vet man ännu inte.

Men det faktum att doktor Salid Mahdi Ammash sitter bredvid Saddams son Qusay och nära Saddam vid bordets högsäte kan vara tecken på att Irak kan komma att använda biologiska och kemiska vapen.

"Fru Mjältbrand"

Det är den analys som sprids i medier i USA och Storbritannien.

Doktor Salid Mahdi Ammash, eller som några av hennes öknamn är bland de allierade, Gift-Sally, Fru Mjältbrand, styr över Iraks påstådda stora arsenal av massförstörelsevapen.

Hon pekas också ut som arkitekten bakom vapenprogrammet genom att bland annat ha ansvarat för att handplocka kandidater för kemisk utbildning vid utländska universitet.

Hon är 50 år och har fått sin utbildning i genetik och mikrobiologi vid universitet i Missouri, USA, där hon tog sin doktorsexamen, och i Texas.

För ett par år sedan befordrades hon till en ledande position i det styrande baath-partiet som hon har varit medlem av sedan barndomen

Fyrabarnsmamma

Salid Mahdi Ammash är fyrbarnsmamma, och en av personerna i Saddams elva personer starka "regionala ledarskap" som sägs ha den verkliga makten i Irak

I kanalen ITV berättade i går journalisten James Mates om ett sjukhus i Nasiriyah. De allierande styrkorna ska där ha hittat skyddsutrustning för hundratals soldater tänkta att användas vid hantering av kemiska och biologiska vapen.

Den amerikanska kanalen Fox reporter, Rick Levanthal, rapporterade i går om uppgift från underättelseenheten i det förband han följer har sett irakiska styrkor bära skyddskläder och att de lastat behållare som tros innehålla kemikalier.

I flera brittiska media redovisas även i dag olika tecken på att Saddam står i begrepp att använda sina massförstörelsevapen - det är uppgifter som dock inte går att kontrollera.

Leif Kasvi