USA erkänner att robotar hamnat fel

Tomahawkrobotar har slagit ned i Saudiarabien

NYHETER

Saudiarabien säger att amerikanska Tomahawkrobotar slagit ned i landet.

Och nu avbryter man attackerna över landet.

Det är första gången de allierade medger problem med sina robotar.

Det amerikanska centralkommandot i Qatar medgav problemen vid ett pressmöte på lördagen. Generalmajor Victor Renuart meddelade att USA tills vidare upphör att avfyra sina Tomahawkrobotar över Saudiarabien.

Robotar ska ha slagit ned i öknen i Saudiarabien och kungariket ska ha riktat kritik mot de allierade. Tomahawkrobotarna har avfyrats från fartyg i Medelhavet och Röda havet och de allierade ska nu försöka ta redan på vad som gått fel.

Det betyder dock inte att bombningarna kommer att upphöra:

– Vi använder andra luftvägar eller så använder vi andra system, sa Victor Renuart, enligt AP.

Självmordsbombare dödade fyra amerikanska soldater. Kapten Andrew Wallace bekräftar för den amerikanska nyhetsbyrån AP att en självmordsbombare dödade fyra amerikanska soldater i en attack norr om Najaf.

Det var en taxibil som stannade nära en vägspärr. Chauffören vinkade till sig soldaterna. När de kom fram exploderade bilen.

Uppgifterna om bilbomben bekräftas av den arabiska tv-stationen al-Jazeera, som kallar det ett martyrdåd mot ockupationsmakten.

”Amerikanska spioner gripna.” Irak uppgav på lördagsförmiddagen att tre amerikanska spioner gripits i Bagdad. De tre ska ha fått satellittelefoner av USA och hjälpt till att ange mål i Bagdad. Männen har visats upp på al-Jazeera och uppges ha erkänt.

Telefonerna ska de ha fått utanför staden Kirkuk.

”Storbritannien bombade lager med förnödenheter. På lördagseftermiddagen riktade Irak nya anklagelser mot de allierade.

Den irakiske informationsministern Mohammad Said al-Sahaf uppgav att det brittiska trupperna i Basra totalförstört ett lager med förnödenheter.

– Där fanns 75 900 ton livsmedel och torrmjölk., vilket motsvarar 20000 lastbilslaster, sa ministern, enligt al-Jazeera.

Samtidigt uppgav Irak att man haft stora framgångar under det senaste dygnet – och sade sig ha skjutit ned fem amerikanska plan, fyra helikoptrar och tagit kontroll över en Apachehelikopter.

”Bush begår krigsförbrytelser.” Den irakiske informationsministern kallade på lördagen – åter – president George Bush för världens värsta krigsförbrytare. Senare under dagen rapporterade den Qatarbaserade tv-stationen al-Jazeera att arabiska jurister nu planerar ett försöka ställa Bush inför en krigsförbrytartribunal.

Nya bombningar i Bagdad på lördagen. På lördagseftermiddagen började USA-alliansen åter bomba Bagdad. Tre kraftiga explosioner hördes i södra utkanten, rapporterade en Reutersmedarbetare i staden.

Han hörde också en mycket kraftig explosion i stadens centrum.

Det senaste dygnet har 68 irakier dödats och 107 skadats i Bagdad, uppgav en irakisk minister.

Tomahawk-robot mot informationsministeriet. En enorm explosion skakade Bagdadklockan 01.10 på natten mot lördagen.

Den amerikanska stridsledningen uppgav att det var informationsministeriet som var målet för bomben, en Tomahawk-robot, uppger AP.

AP rapporterar att byggnaden står kvar. Flera av de parabolantenner som sitter på taket och används av arabiska och västmedier för att sända ut rapporter från Bagdad uppges ha skadats.

Flera av de utländska journalister som befinner sig i Bagdad har jobbat från en parkering tvärs över gatan från ministeriet.

Ny Irakresolution i går kväll. FN:s säkerhetsråd antog på fredagskvällen enhälligt en resolution om ett nytt hjälpprogram till Irak. Det betyder att FN efter kriget kommer att återuppta det så kallade ”Olja för mat-programmet”.

Före krigsutbrottet försåg FN omkring 60 procent av de 22 miljoner irakierna med mat med hjälp av intäkter från landets oljetillgångar.

– När det gäller att återuppta arbetet på plats så avgör naturligtvis den militära situationen hur snabbt vi kan komma tillbaka, sa Kofi Annan till nyhetsbyrån AP efter beslutet.

Mattias Lundell, Lotta Holmström, TT

ARTIKELN HANDLAR OM