”al-Qaidacell slåss för Saddam i Irak”

Anders Hellner: Man måste vara skeptisk mot de här uppgifterna

NYHETER

USA anklagar Irak för att stödja terrorism.

Nu säger brittiska förhörsledare att styrkor knutna till al-Qaida slåss på Saddam Husseins sida.

USA har om och om igen anklagat Irak för att stödja terrorn. Nu kommer – obekräftade – uppgifter som stödjer den amerikanska hållningen.

Den australiensiska tidningen Sydney Morning Herald och brittiska The Scotsman citerar brittiska, militära förhörsledare som nu arbetar kring Basra. Källorna säger att irakiska krigsfångar uppgivit att grupper knutna till al-Qaida strider tillsammans med irakiska trupper i och kring staden.

Krigsfångarna ska ha uppgivit att ett dussintal medlemmar av terrornätverket ska ha funnits i Zubayr. Därifrån ska de ha organiserat attacker mot de allierade.

En högt uppsatt militärkälla säger till Sydney Morning Herald:

– Den information som vi har fått från krigsfångar säger att en al-Qaidacell kan operera i Zubayr. Det kan vara ett dussintal och naturligtvis bekymrar det oss.

Så sent som i onsdags sa den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld att de allierade har säkra bevis för att toppmän inom al-Qaida har besökt Bagdad. Några konkreta bevis har dock inte lämnats ut – och Irak har hela tiden förnekat alla kopplingar till terrornätverket.

”Det verkar långsökt”

USA hoppas kunna bevisa att Irak har massförstörelsevapen och stödjer terrorism.

– De här uppgifterna passar dem lite väl bra, säger Anders Hellner på Utrikespolitiska institutet.

Mattias Lundell