Läkaren som upptäckte SAL dog av viruset

NYHETER

GENEVE

Hans upptäckt kan rädda världen. Men den blev hans död.

WHO-läkaren Carlo Urbani var den som först identifierade den svåra lungsjukdomen SAL som härjar i Asien. Nu har han själv fallit offer för sjukdomen.

Den italienske läkaren Carlo Urbani, 46, arbetade för Världshälsoorganisationen WHO på ett sjukhus i Hanoi i Vietnam. Det var där han identifierade det utbrott av svår akut lunginflammation, SAL, som hittills kostat 56 liv över hela världen. På lördagen avled Urbani själv av sjukdomen.

Det fall som fick Urbani att förstå att det var något ovanligt på gång var en amerikansk affärsman som lagts in på sjukhuset i Hanoi.

Fler än 1 400 människor har konstaterats smittade sedan Urbani slog larm till hälsovårdsmyndigheter över hela världen.

– Tack vare hans snabba upptäckt av SAL höjdes vaksamheten världen över och många nya fall har kunnat identifieras och isoleras innan de hann smitta sjukhuspersonal, sade WHO i ett uttalande.

Urbani efterlämnar hustru och tre barn.

Första fallet i Filippinerna

På lördagen meddelades också att ytterligare en person dött i SAL Hongkong, rapporterade AFP. Dessutom upptäcktes det första misstänkta fallet i Filippinerna, som hittills förklarats fritt från viruset.

SAL-smittan tros ha börjat i södra Kina förra året och har sedan också konstaterats i Hongkong, Vietnam, Singapore, Kanada och Tyskland. Trots att dödssiffran väntas stiga är Sverige ett av få länder i Europa som avråder från resor i de drabbade områdena i Asien.

TT-Reuters