Blixtförlossning när elefantflicka föddes

Tillökning i natt i Borås djurpark

Foto: BORÅS DJURPARK/SCANPIX
Klockan 02.29 natten till lördagen föddes Borås och Sveriges andra elefantbaby. Även denna gång blev det en liten flicka på ca 80 000 gram. Redan efter en timme var hon uppe på benen och diade mamma Shona (13 år) berättar Per Kettil, stolt djurparkschef och numera rutinerad elefantuppfödare.
NYHETER

BORÅS

Shonas telning hade bråttom ut efter nästan två år i mammas mage.

Det blev rena blixtförlossningen när den andra elefantungen i Sverige föddes på Borås djurpark.

En bedårande krabat på 80 kilo som mådde prima.

Vid tvåtiden på natten till lördagen såg djurskötarna att nedkomsten var på gång efter att Shona varit dräktig i 22 månader. En halvtimma senare var allt klart och elefantflickan född.

- Det gick oväntat snabbt och utan komplikationer, säger Bo Kjellson, avdelningschef på djurparken, till TT.

85 centimeter hög

Lite rosigare i skinnet och lite fjunigare än sin mamma kämpade den nyfödda med att hålla balansen på sina ostadiga ben. Hon mätte 85 centimeter, vilket är lägre än nyfödda elefanter brukar vara, men hon nådde ändå enkelt upp till maten. Bara någon timma efter födseln började hon att dia.

13-åriga modern Shona månade om sin lilla och verkade trivas med den nya tillvaron.

- Elefanter är fullvuxna först vid 20-årsåldern så Shona är en ung mamma, men hon verkar klara det här bra, säger Bo Kjellson.

Ska vara i fred

Den första tiden ska mamman och kalven, som elefanternas ungar faktiskt heter, få vara i fred och ta det lugnt. Om någon vecka får den nyfödda träffa sin halvsyster Kwanza som för ett och ett halvt år sedan var en sensation som den första elefantungen som föddes i en svensk djurpark.

Men det dröjer innan den nyfödda får träffa sin pappa, den 26-årige elefanttjuren Kibo.

- Elefanter lever normalt i grupper av närbesläktade hondjur som leds av en matriark och tjurarna håller sig vid sidan om eller i ungkarlsgrupper. Så vi väntar kanske upp till ett år innan Kibo släpps in till Shona och hennes kalv, säger Bo Kjellson.

Elefantbyte hindrar inavel

Elefanterna på Borås djurpark, som är sex till antalet med den nyfödda, är med i ett europeiskt avelsprogram för utrotningshotade afrikanska elefanter. 47 djurparker med 200 elefanter är med i programmet och byter elefanter med varandra för att undvika inavel. I fångenskap blir elefanter 65 till 70 år om de får vara friska.

När besökarna får titta på den lilla elefanten är inte bestämt. Inte heller vad hon ska heta. Halvsystern Kwanzas namn betyder "den första" på swahili. Får den nyfödda heta "den andra"?

- Ja, det vore ju logiskt, men vi får se, säger Bo Kjellson.

Karin Olander/TT