Självmordsbombare får medalj av Saddam

Iraks vicepresident: Detta är bara början

NYHETER

Nu delar Saddam Hussein ut medaljer.

Självmordsbombaren Ali Jaafar al-Noamani – som i dag sprängde fyra amerikanska soldater – får två för tapperhet i strid.

Samtidigt lovar regimen nya attacker i Irak och USA.

Självmordsbombaren slog till vid en vägspärr som de allierade styrkorna upprättat strax norr om Najaf. Han åkte fram i taxi och stannade strax före spärren.

Kapten Andrew Wallace säger att taxin exploderade när fyra soldater från den 3:e infanteridivisionen var på väg fram mot den. De fyra – liksom bombaren – omkom i attacken.

”Liknande attacker blir rutin”

Den irakiske vicepresidenten, Taha Yassin Ramadan, hyllade i eftermiddag attacken. Och lovade att likande attacker nu kommer att bli ”rutinbeteende för militären”.

Vid en presskonferens sa han:

– Vi kommer att använda alla till buds stående medel för att döda fienden i vårt land och vi kommer att förfölja honom in i hans.

– Det här är bara början. Vi kommer att höra fler trevliga nyheter senare.

Han sa att självmordsbombaren var flerbarnsfadern och arméofficeren Ali Jaafar al-Noamani. Nu uppger irakisk tv att president Saddam Hussein beslutat att tilldela honom två tapperhetsmedaljer postumt.

Nyhetsuppläsaren sa, enligt Reuters:

”Detta är den välsignade inledningen på vägen mot självuppoffring och martyrskap”.

Träningsläger för självmordsbombare

Vicepresident Taha Yassin Ramadan säger att Irak – likt många andra länder – inte har en chans att matcha USA:s arsenal.

– De har bomber som kan döda 500 människor, men jag är säker på att det kommer att komma en dag då en enda martyr kommer att döda 5000 fiender.

Irak räknar med att få med sig rader av villiga martyrer. Taha Yassin Ramadan sa att tusentals araber har tagit sig till Irak sedan kriget inleddes och han lovade att Irak kommer att ge alla möjligheter stt strida.

Irakiska avhoppare och arabiska medier har, enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP, varnat för liknande attacker. Bland annat ska Saddam Hussein ha öppnat träningsläger för frivilliga självmordsbombare.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM