Sprängämnen vid nazistdemonstration

Fem motdemonstranter gripna – en anhållen

NYHETER

SKÖVDE

När motdemonstranterna avskärmades från högerextremisternas möte i Skövde på lördagen, gick de lös på fordon och mot polisen.

Fem personer greps och polisen beslagtog såväl sprängmedel som frätande syra i flaskor samt påkar.

En person anhölls.

- Tyvärr är det inte ovanligt att vi hittar den typen av vapen. Det tycks tillhöra den gruppens medel när den ska utöva sina demokratiska rättigheter, säger insatschef Björn Jordanius till TT.

Mellan 50 och 75 personer med relationer till högerextrema Skaraborgs svensksocialister ingick i den tillståndsgivna demonstrationen.

Uppemot 200 motdemonstranter, från bland andra Antifascistisk aktion (Afa) i Skaraborg, hade samlats i Södra Ryd nära den plats där en moské ska byggas och där nazistdemonstrationen skulle äga rum.

I sista stund flyttade polisen demonstrationen till den gamla marknadsplatsen i centrala Skövde, cirka en halvmil från Södra Ryd.

- En taktiskt omdisponering, som innebar att de två grupperna inte kom i konfrontation med varandra, säger Per-Uno Beijer, informationsansvarig för polisens stora kommendering i Skövde, till TT.

Skadegörelse

På marknadsplatsen formades sedan en järnring kring demonstranterna med hjälp av containrar och polismän och mötet utan publik genomfördes som planerat.

Motdemonstranterna var kvar i Södra Ryd men drog sig ner mot centrala staden, när de förstod att nazistdemonstrationen flyttats.

Många av dem var maskerade.

Enligt Mats Glansberg på kommenderingsstaben angreps en privatbilist som passerade. En glasflaska kastades genom bilrutan och bilisten misshandlades dessutom.

Även polisbilar utsattes för skadegörelse, då rutor krossades.

I ett e-postuttalande på lördagskvällen, undertecknat Afa Skaraborg, sägs att det är "ett lustigt påstående att vi skulle bli besvikna för att nazisterna inte dök upp i Ryd".

"Polisen hade gett nazisterna tillstånd att på moskéområdet stå och vräka ur sig sin hatpropaganda. Vi fick många varma tack och påhejningar av ortsbefolkningen för vår insats att hålla Ryd som nazifri zon", hette det bland annat i e-brevet.

Redan tidigare på lördagen greps två av motdemonstranterna greps sedan de tagit sig in på en byggarbetsplats och stoppat på sig föremål.

- Sannolikt skulle dessa användas som tillhyggen, säger Per-Uno Beijer.

Ytterligare tre greps för skadegörelserna.

Smörsyra

En av dem misstänks dessutom för våldsamt upplopp och en annan för förberedelse till allmän ödeläggelse, efter beslaget av sprängmedel.

Denne anhölls senare på lördagskvällen av jourhavande åklagare.

- Vad för typ av sprängmedel det rör sig om vet jag inte, men troligen handlade det om en pjäs som skulle slängas, säger Björn Jordanius till TT.

Enligt Björn Jordanius beslagtogs också flaskor med en vätska som misstänks vara frätande smörsyra.

Även påkar av olika slag togs i beslag.

Om polisens beslag skrev Afa så här i sitt e-brev:

"De 'sprängmedel' polisen hävdar beslagtagits handlar om fyrverkeripjäser, knappast olagligt, som skulle användas som just fyrverkerier gör - det ser kul ut".

TT