Tunga explosioner skakade Bagdad

Nya robotattacker mot informations- ministeriet och Republikanska gardet

NYHETER

BAGDAD

Fyra tunga explosioner skakade centrala Bagdad när söndagsdygnet inleddes.

En och en halv timme tidigare blev ett 30-tal detonationer i centrum och utkanterna kulmen på ett av den irakiska huvudstadens värsta dygn sedan den USA-ledda invasionen för en och en halv vecka sedan.

Bomberna i centrala Bagdad styrdes mot informationsministeriet, som även attackerades föregående natt. Tung svart rök syntes på tv-bilder från Abu Dhabis tv-kanal. Robot efter robot slog ner.

Det bombade byggnadskomplexet används delvis av Baathpartiet. Republikanska gardets förläggningar utanför Bagdad attackerades också intensivt under kvällen och natten.

”62 dödade under lördagen”

Det irakiska informationsdepartementet uppgav att 62 människor dödades av USA:s flyg- och robotanfall runt om i huvudstaden under lördagen. 107 människor skulle dessutom ha skadats, skriver AFP.

Robin Cook, tidigare en av premiärminister Tony Blairs viktigaste medarbetare, upprepade på söndagen sin skarpa kritik mot britternas deltagande i angreppet. Han krävde att den brittiska invasionsstyrkan retirerar från slagfältet.

- Jag har redan fått för mycket av detta blodiga och orättmätiga krig, skrev han i tidningen Sunday Mirror.

- Jag vill ha hem våra soldater och jag vill ha hem dem innan fler av dem dör.

Tio döda britter flögs hem dagen före från Kuwait.

Tyngsta avhopparen

Cook var brittisk utrikesminister 1997-2001 och var sedan samordningsminister för underhuset, en post som han lämnade i protest vid krigsutbrottet. Cook var den tyngsta av de ministrar som lämnat Blairs regering av detta skäl.

På lördagen kom anonyma uppgifter från ledande USA-militärer att marschen mot Bagdad skulle avbrytas under fyra-sex dagar. Skälet till avbrottet var det oväntat hårda irakiska försvaret mot angriparna och att de framryckande USA-trupperna hade svårigheter med både mat- och bränsleförsörjning.

USA led också ytterligare förluster på lördagen då fyra soldater dödades av en självmordsbombare som anlände med bil.

Förnekade utländsk hjälp

Samma dag förnekade även Irak att landet fått hjälp utifrån. USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld sade i fredags att landet fått krigsmateriel, bland annat glasögon för mörkerseende, från både Syrien och Irak.

- Det är en lögn av fienden för att rättfärdiga att han avbryter sin frammarsch mot Bagdad, sade Iraks vicepresident Taha Yassin Ramadan.

Ett medgivande om att amerikanska robotar kan ha dödat en stort antal civila kom från försvarsledningen i Washington på lördagen. Det gällde massakern i ett bostadsområde där 14 människor dog och ytterligare 30 skadades av en exploderande robot i onsdags.

- Det ser ut som det är möjligt, sade en försvarstjänsteman.

I fredags dödades 30 människor och tiotals skadades av en explosion vid marknadstorget an-Nasser, en händelsen som den amerikanska militären också sagt sig undersöka.

”Matlager förstörda av bomber”

Matlager i staden Basra i södra Irak har förstörts av bomber från brittiska krigsflygplan, uppgav den irakiske handelsministern Mehdi Saleh för den Qatarbaserade tv-kanalen al-Jazira sent på lördagskvällen.

- De bombade lagerlokaler fyllda med mat och förstörde 76 000 ton varor som tagits in i Irak inom ramen för olja-mot-matprogrammet, sade Saleh.

Enligt ministern hade 151 ton spädbarnsmjölk gått till spillo i bombningarna i fredags.

Al-Jazira citerade ett meddelande som sänts från den irakiske utrikesministern Naji Sabri till FN:s generalsekreterare Kofi Annan. I det beskrivs bombningarna som en ''barbarisk aggression''.

Sabri manar FN:s säkerhetsråd att omedelbart besluta om att stoppa anfallskriget och dra tillbaka styrkorna.

Tv-kanalen uppgav att 22 människor i Basra, enligt de lokala myndigheterna, dödats av bomber de senaste 24 timmarna.

Räder mot irakiska soldater i norr

Alliansens flygplan anföll en irakisk ställning på demarkationslinjen mellan Bagdadkontrollerat och kurdkontrollerat område i norra Irak, rapporterade en AFP-korrespondent.

Räderna startade på lördagskvällen och förstörde en irakisk militärbas på toppen av en kulle som markerar gränsen mellan det kurdledda området och resten av landet.

De allierades plan gjorde fem räder mot irakiska ställningar runt den kurdiska staden Kalak 40 kilometer öster om Mosul.

På torsdagen och fredagen övergav irakiska styrkor flera ställningar på demarkationslinjen och gjorde det möjligt för kurdiska soldater att närma sig den Bagdadkontrollerade oljestaden Kirkuk.

130 döda efter kurdiskt- amerikanskt angrepp

TT-Reuters/ aftonbladet.se