Agentjakt på Saddam – i Bagdad

NYHETER

Amerikanska agenter opererar inne i Bagdad.

De har sprängt hus och bilar i jakt på Saddam Hussein och personer i hans närmaste krets.

Krypskyttar deltar också i jakten.

Enligt underrättelsekällor, som citeras i Washington Post, har CIA:s paramilitära styrkor dödat ett antal personer i Iraks högsta ledning genom operationer i Bagdad och andra städer.

Saddam måltavla

Specialstyrkorna består av krypskyttar och bombexperter specialiserade på att aptera sprängladdningar i hus och bilar.

Dödspatrullerna ska enligt tidningen ha funnits på plats inne i landet sedan den inledande attacken mot Bagdad den 20 mars.

Måltavlorna är Saddam Husseins närmaste krets, personer i ledande ställning i Baathpartiet och befälhavare i republikanska gardet.

De amerikanska och brittiska militära styrkorna har stött på ett större motstånd än de väntat sig.

Därför hoppas CIA och Pentagon att genom de hemliga agenterna kunna lokalisera och döda Saddam Hussein och på så sätt störta regimen.

Med högteknologisk kommunikationsutrustning kan de utvalda offrens rörelser följas närmast i realtid, uppger Washington Post.

Enligt en CIA-källa kommer inte alla explosioner som hörts i Bagdad från de allierades flygräder eller robotanfall - en del ska vara resultatet av specialstyrkornas operationer i staden.

Specialagenter har också etablerat sig i det kurdkontrollerade norra Irak för att organisera lokala grupper i kampen mot den irakiska regimen.

I största hemlighet förhör styrkorna avhoppade irakiska militärer och krigsfångar.

De söker information om bostäder, kontor, gömställen och andra platser där höga irakiska ledare kan uppehålla sig.

Man för även kraftiga påtryckningsoperationer mot nyckelpersoner i Saddam Husseins regim för att få dem att vända sig mot sin ledare.

Hemliga avrättningar

I februari 1976 utfärdade dåvarande presidenten Gerald Ford ett direktiv som förbjöd CIA att mörda andra staters ledare.

Beslutet har tolkats som ett generellt förbud mot alla typer av liknande aktioner i utlandet.

Men efter attacken 11 september har Bushadministrationen hävdat att direktivet inte hindrar USA:s president från att döma terrorister till döden genom hemliga avrättningsaktioner.

Johan Edgar