Dödssmittans upptäckare dog

Doktor Urbani vårdade de första offren för SAL-viruset

NYHETER

Dödsviruset har krävt ännu ett offer.

Läkaren som upptäckte det.

WHO- läkaren Carlo Urbani arbetade på ett sjukhus i Hanoi, Vietnam. Det var han som identifierade det första utbrottet av SAL (svår akut lunginflammation). I går dog han själv av sjukdomen.

Det fall som fick Urbani att reagera var den amerikanske affärsman som lades in på sjukhuset i Hanoi med mystiska symptom. Denna avled senare, hittills har 56 människor dött av sjukdomen.

Tack vare att Urbani snabbt slog larm till hälsomyndigheter över hela världen höjdes vaksamheten och många nya fall hann identifieras och isoleras, säger WHO i ett uttalande.

Expert på infektioner

Urbani var expert på smittsamma sjukdomar och arbetade med folkhälsa i bland annat Kambodja, Laos och Vietnam. Han var också ordförande i Läkare utan gränser i Italien.

Carlo Urbani efterlämnar hustru och tre barn.

Eftersom det krävs nära kroppskontakt med en smittad för att få sjukdomen, är sjukvårdspersonal främst i riskzonen:

- De flesta som har blivit smittade i Asien har varit sjukvårdspersonal. Därför måste all personal som kommer i kontakt med misstänkt smittade patienter ha skyddskläder, handskar och munskydd på sig. Vi har noggranna rutiner för att minimera riskerna för vårdpersonal, säger Hans Blystad, överläkare på Smittskyddsinsitutet.

Kan smitta på flyget

De som insjuknar i SAL får först influensaliknande symptom som hastigt påkommen feber följt av muskelvärk, halsont, hosta och feber.

Därefter har vissa, men inte alla, fått lunginflammation.

WHO har uppmanat till försiktighet när det gäller misstänkt smitta på flygplan. Detta för att det i samband med flygresor finns en ökad risk för spridning av luftvägsinfektioner då många personer sitter trångt tillsammans och luften återcirkulerar.

Det finns ännu inget botemedel mot sjukdomen utan behandlingen riktar sig främst mot symptomen. Flera patienter har därför vårdats i respirator.

I Sverige har två män isolerats, misstänkta för att ha smittats. Svar om deras smitta kommer i morgon eller på tisdag.

I går meddelades också att ytterligare en person dött i sjukdomen i Hongkong. Dessutom upptäcktes det första misstänkta fallet i Filippinerna, som hittills förklarat sig fritt från smittan.

Avråder från Asien

Fall har hittills konstaterats i Hongkong, Vietnam. Singapore, Kanada och Tyskland.

Sverige avråder från resor i de drabbade områdena i Asien.

”Epidemin kommer att fortsätta”

Anna Lindström