Kriget i arabiska medier

NYHETER

För att ge en motvikt till den bild av kriget som ges i västliga medier, rapporterar Aftonbladet om hur kriget skildras i arabiska tv-kanalerna och tidningarna.

Bevakningen sköts av Nael Touqan, auktoriserad översättare på arabiska och redaktör.

Här är de viktigaste nyheterna i arabiska medier i går.

Irakiska statens satellit-tv: Iraks informationsminister Al Sahaf:

- Det är ett billigt amerikanskt pr-trick att påstå att irakiska soldater uppträder med civila kläder. Fattar de inte att det finns miljontals civila som vill slåss mot invasionsstyrkorna? Ockupanterna hatar motstånd.

- De brittiska trupperna bombade i går ett matlager i Basra och förstörde 75 000 ton mat, bland annat 150 ton mjölk, för att svälta ut vår befolkning. Det är konstigt att britterna påstår att de ska ge folket mat.

- Terrorbombningen mot våra städer fortsätter. De har till och med dödat ambulansförare. Bush skall ställas inför krigsförbrytartribunalen.

Visar bilder på irakiska fiskare som tar upp ett nedskjutet spionplan. nedskjutet.

Kuwaits statliga satellit-tv: Mystiska dödsfall bland de allierade trupperna.

En amerikansk soldat dog av vaccin mot vattkoppor.

En amerikansk soldat dog och fem skadades när deras vagn körde av vägen och voltade.

En brittisk soldat dödades och fem skadades av "vänlig eldgivning".

Brittiska trupper säger att fyra eller fem av deras soldater blev "kidnappade" utanför Basra under natten.

Den robot som träffade köpcentret i Kuwait var kinesisk av typen Silkworm.

al-Jazira: Demonstrationer i Bagdad för att visa stöd för de irakiska journalisterna som angreps under det amerikanska terrorangreppet mot informationsministeriet dagen innan.

Robotangreppet är en tydlig varning till de irakiska journalisterna som visade tillfångatagna och dödade amerikanska soldater.

al-Arabya: Motståndet mot kriget växer i USA. Bush lovade ett kort krig. Man är osäker om syftet bakom kriget. En krigsveteran "stöd de amerikanska soldaterna genom att ta hem dem".

De första kropparna av döda brittiska soldater fraktades till England i dag.

En irakisk officer sprängde bilen vid en vägspärr i Najaf och dödade fyra amerikanska soldater. Irakierna säger att det kommer att bli fler sådana aktioner.

Fyra Tomahawk-robotar föll över Saudiarabien. Regeringen protesterar och USA beklagar misstaget. Två robotar föll även över Turkiet "av misstag".

Asharq Al Awsat: Amerikanska och arabiska säkerhetstjänster misslyckades övertala irakiska officerare att revoltera mot Saddam.

USA startade kriget genom att bomba en gård som ägs av Saddams dotter Hala: De trodde att Saddam och hans söner var där.

Amerikanska armén vet inte vart den 4:e irakiska brigaden tagit vägen: mellan 25 000 och 30 000 soldater, inklusive bepansrade och mekaniska bataljoner, som varit placerade utmed gränsen mot Iran är spårlöst försvunnen.

Nael Touqan (auktoriserad översättare av arabiska och redaktör)