Sara, 82 – fånge i sitt eget hem

NYHETER

Landstinget tog hennes elrullstol.

Nu är hon fånge i sitt eget hem.

- Jag orkar snart inte längre, säger Sara Moen, 82.

Foto: HENRIK HANSSON
ISOLERAD INOMHUS Sara Moen kan inte gå till sin makes grav, inte till affären eller ens ut till brevlådan sedan landstinget tog tillbaka hennes elrullstol.

I måndags åkte hon färdtjänst till frisören. Det var första gången som Sara Moen från Dala-Floda var utomhus sedan den 28 december.

- Jag kommer inte ut, träffar inget folk. Det är handikappåret i år och jag sitter innanför fyra väggar.

Efter en ryggoperation 1994 kan hon inte gå mer än några meter med rullator - inomhus. Därför beviljades hon hjälpmedel, en elrullstol.

Var ärlig

Men sommaren 1999 drabbades Sara Moen av blodförgiftning i handen och klarade inte att köra stolen.

- Jag var ärlig och sa att jag kanske inte skulle kunna köra den på ett helt år. Att de kunde ge den till någon annan så länge, om jag fick tillbaka den när jag behövde den igen.

Det fick hon inte. Trots flera läkarintyg.

Inom landstinget i Dalarna ska behovet av eldriven rullstol vara "regelbundet (minst 1 gång / vecka) och återkommande större delen av året".

Sara Moen åker inte ut i kraftig kyla - då får hon muskelinflammation. Men använder hon inte stolen under vintern får hon inte ha den resten av året heller.

Fick avslag

Ulf Börjesson, chef för Gagnefs vårdcentral, fattade beslutet. Han vägrar uttala sig i enskilda patientärenden.

- Generellt sett följer vi de regler som landstinget ställer upp, och det är lika för alla patienter. Hon får driva frågan hur hon vill, det är hennes demokratiska rättighet, säger han.

Men den juridiska vägen har nått sitt slut. Sara Moen överklagade, fick avslag i länsrätten, och Regeringsrätten beviljar inte prövningstillstånd.

Isoleringen i hemmet har tagit på hennes psyke.

Allt Sara Moen begär är att få se solen den här sommaren.

- Om jag bara hade pengar skulle jag köpa en egen stol.

Emma Rigmorsdotter