”Irak torterar krigsfångar”

Blodiga uniformer – och tortyrredskap – hittade på sjukhus

De fem USA-soldater Irak tagit som krigsfångar.
NYHETER

De visades upp som krigsfångar i tv.

Nu säger militärkällor att deras blodiga uniformer hittats i ett sjukhus i Nasiriya – tillsammans med tortyrredskap.

Det amerikanska tv-bolaget CNN rapporterar på söndagen om fyndet. Högt uppsatts källor inom Pentagon säger att de blodiga amerikanska uniformerna hittades när de allierade tog över ett sjukhus i Nasiriya tidigare i veckan.

Då rapporterades om funna skyddsdräkter mot kemiskas stridsmedel och ammunition. Men nu uppges uniformer ha hittats – och tältsängar kopplade till bilbatterier.

Namn och flaggmärken bortryckta

USA misstänker att det handlar om provisoriska tortyrredskap och de allierade har flera gånger anklagat Irak för att tortera fångar. Namnlappar och flaggmärken hade ryckts av uniformerna, militärkällorna tror att Irak velat dölja vilka som haft dem på sig. Trots det tror man sig veta vilka soldater de tillhört – de soldater från det 507:e underhållskompaniet som försvann utanför Nasiriya. Fem av dem har visats upp som krigsfångar och ytterliggare åtta saknas.

En av uniformerna ska ha tillhört en kvinna. Och USA vet – efter att bilderna sänts av tv-bolaget al-Jazeera – att 30-åriga kocken Shoshana Johnson är i irakiska händer.

Hittades i en plastpåse

Hennes syster Nikki Johnson skickade i måndags en hälsning till henne:

– Var stark, behåll din värdighet.

Men nu fruktar USA att hon och de övriga krigsfångarna från det 507:e kompaniet – Joseph Hudson, 24, Patrick Miller, 23, James Riley, 31, och Edgar Hernandez, 21 – har utsatts för våld.

De allierade styrkorna tog hand om uniformerna – som hittades i en plastpåse – och har skickat dem för analys. Rättsmedicinska experter kommer att utföra tester på dem.

Mattias Lundell