”Irak har kemiska och biologiska vapen”

USA:s ÖB stöder sig på Hans Blix senaste rapport

NYHETER

NEW YORK

Irak har definitivt kemiska och biologiska vapen, påstår USA:s överbefälhavare general Richard Myers.

Frågan är om de kommer att använda dem.

- Jag hoppas att de som håller i avtryckaren inser att det finns ett bättre sätt att arbeta för Iraks framtid, sade Myers till tv-kanalen NBC:s program Meet the press på söndagen.

Foto: AP
USA:s ÖB, general Richard Myers, under intervjun i NBC:s ”Meet the Press”.

Som skäl för sin övertygelse angav han bland annat chefsvapeninspektör Hans Blix senaste rapport och fynd i Irak av skyddsdräkter mot kemiska vapen.

Blix har visserligen kritiserat Irak för att inte alla kemiska och biologiska vapen redovisats, men han har också haft invändningar mot tidigare amerikanska påståenden om att det skulle finnas bevis för att Irak har massförstörelsevapen.

I en intervju i samband med att vapeninspektörerna kallades hem konstaterade Blix att de varken kunde säga att det finns massförstörelsevapen kvar i Irak eller att det inte gör det.

”Ingen har lovat ett kort krig”

Myers lät sig intervjuas på Irak-krigets elfte dag. Han ville inte säga att motståndet är svårare än USA förutsett.

- De som har lyssnat på oss har hört att ingen har lovat ett kort krig. Jag tror att det svåraste ligger framför oss, när vi ska möta Republikanska gardet runt Bagdad.

- Vi har förberett oss för ett brett spektrum av utgångar, från snabb succé till ett långt och svårt krig.

Som väntat sade Myers också att vissa saker gått ''lätt'': De allierade har säkrat oljekällorna i söder och massmigration av kurder i norr har kunnat undvikas.

”Kontrollerar 40 procent av landet”

- Vi har kontroll över 40 procent av landet och använder deras flygbaser.

Myers ville inte spå hur länge kriget kommer att pågå. Han påpekade att det finns många frågetecken kring Saddam Hussein.

- Vi har ännu inte sett honom i direktsändning, han framträder alltid på videoinspelningar. Det skapar frågor om huruvida han lever eller är död eller skadad.

Under Kuwaitkriget 1991 hade den dåvarande USA-alliansen, som agerade med FN-mandat, omkring 600 000 soldater i området. Nu har USA och dess allierade 250 000. Programledare Tim Russert frågade Myers om det räcker.

- Vi tror att vi har styrkorna för att göra jobbet och mer styrkor är på väg.

- Alla (höga militärer och presidenten) håller med om att planen är den rätta och styrkorna lagom stora, sade Myers.

”Självmordsattacken desperat”

Självmordsattacken mot amerikanska soldater i lördags kallade Myers ''desperat''.

Iraks FN-ambassadör Muhamad al-Douri som intervjuades tidigare i programmet sade apropå attentatet att Irak har rätt att försvara sig.

- Vi respekterar folkrätten. Men detta är ett krig och människor på båda sidor kan dödas.

Han svarade nekande på Tim Russerts fråga om Irak har kemiska vapen.

Al-Douri sade också att han tror att Saddam Hussein lever och han avvisade rapporter om Iraks brutala regim från bland andra Amnesty international och Human rights watch som ''krigspropaganda''.

Christina Magnergård Bjers/TT