- De tog min flickvän

Reportern Nate Thayer försökte stoppa irakierna

1 av 3
Nate Thayer gjorde första intervjun på nära 20 år med röda khmerledaren Pol Pol innan denne dog.
NYHETER

AMMAN

´X;tsten Nate Thayer var med när hans fotograf och flickvän greps på hotellrummet i Bagdad.

Båda förhördes i fem timmar.

Thayer släpptes, flickvännen Molly Bingham är försvunnen.

Ett öde hon delar med minst ett sex andra journalister.

Thayer sitter hålögd och mentalt utmattad på åttonde våningen på Intercontinental Hotel i Amman. Han stoppar in en laddning svenskt snus under överläppen och berättar om sin dramatiska flykt från Bagdad.

För några dagar sedan knackade det på flickvännen Molly Binghams hotellrum där även Nate Thayer befann sig.

Säkerhetspolisen försökte gripa flickvännen men Thayer gjorde motstånd. Det slutade med att båda fördes bort för förhör.

Thayer släpptes efter fem timmar medan flickvännen arresterades.

- Hon var livrädd för att hon skulle våldtas, säger han.

I sin telefonbok hade hon bland annat nummer till den före detta vicepresidenten Al Gores kontor i Vita Huset. Hon var hans personlige fotograf under valrörelsen.

Letade igenom rummet

Timmarna före gripandet tog han sin sista bild av Molly i hotellrummet. Framför fönstret där hon ställt upp en säng som skydd mot tryckvågor och glassplitter från bombningarna.

Samma dag - i tisdags morse - greps fyra andra journalister på sina rum i Hotel Palestine i centrala Bagdad.

- Enda anledningen till att vi upptäckte det var att jag råkade befinna mig i Mollys rum när hon greps. På morgonen märkte vi att fyra andra saknades, bland dem en journalist från danska Jyllands-Posten och två från New Jersey-tidningen Newsday, berättar Thayer.

Några dagar senare knackade det på Thayers hotellrum. Männen sa att de var från kommunikationsministeriet. De började minutiöst leta igenom Thayers rum.

- Tidigare hade jag gömt min satellittelefon under en takplatta i hotellrummet, berättar den amerikanske journalisten. Nu hade jag den på laddning och de hittade den. Jag fick order om att lämna landet nästa morgon klockan sju.

Irakierna kräver att alla satellittelefoner ska lämnas på informationsministeriet och endast får användas under deras överinseende och mot en väl tilltagen summa i dollar. Den här telefonen var dessutom av en typ som Irak förbjudit.

Hade turistvisum

Gemensamt för Thayer och de fem försvunna är att de reste in i Irak på turistvisum. Några uppgav sig för att vara mänskliga sköldar, andra datatekniker.

Väl framme i Bagdad anmälde sig alla på informationsministeriet och fick tillstånd att arbeta som journalister. Men uppenbarligen höll irakierna dem under extra uppsikt.

- Jag var medveten om att jag tog en risk som åkte in på turistvisum, säger Thayer. Men kriget var på väg att börja och jag var tvungen att ta mig in för att kunna rapportera inifrån Irak.

Utresan ur Irak var lika dramatiskt. Mindre än 15 mil utanför Bagdad stoppades Thayers bil av australiensiska specialstyrkor i militärfordon. Thayer tvingades under vapenhot knäböja på marken. Först när hans identitet var klarlagd riktades automatgevären åt annat håll.

- I stället ville de att jag skulle ge dem information om hur långt fram närmsta irakiska checkpoint var, berättar han.

Scoopet: Träffade Pol Pot

Thayer är en erfaren journalist. Han var tidigare korrespondent i Kambodja för ansedda tidskriften Far Eastern Economic Review. Han största scoop var när han fick den första intervjun på många år med Röda Khmerernas ledare Pol Pot strax innan denne avled 1998.

Thayers händerna darrar när han ska lägga in en ny snus. Han väntar ängsligt på nyheter om vad som hänt flickvännen och de andra gripna.

Wolfgang Hansson, text , Tommy Mardell, foto