Han köpte en ny njure för 42 000

Säljare: En 22-årig kvinna som behövde betala familjens skuld

1 av 2 | Foto: NINA RAUGØY/VG
orkade inte stå i kö Thor Andersen hade en femtioprocentig chans att överleva upp till tio år med dialys. Men han ville inte vänta längre på en donation, så han åkte till Pakistan och fixade en njure på egen hand.
NYHETER

LONDON

Affärsmannen Thor Andersen betalade 42 000 kronor för sin nya njure.

Säljare var Sumaria, 22, i Pakistan.

Hennes skuldsatta familj använde pengarna för att betala av ett lån.

Thor Andersen är ursprungligen dansk och har bott i London i tolv år där han arbetar med fastighetsutveckling. Andersen är den förste i Storbritannien som öppet erkänt att han köpt en njure.

Han har gått på dialys regelbundet för 700 000 kronor om året, en kostnad hans försäkringsbolag stått för.

Andersen stod i kö för en transplantation men fick veta att det inte gick att hitta en donator.

- Problemet med systemet är att man inte får veta om det är 5 eller 1 000 personer före i kön även om de skulle hitta något som matchade, säger han till tidningen Sunday Times.

Flyga till hemlig plats

- Jag hade en femtioprocentig chans att överleva med dialys upp till tio år. För mig var det inte tillräckligt bra.

Thor Andersen började leta på internet efter en donator. Det första han stötte på var en webbsajt som erbjöd njurar från kinesiska fångar.

Kostnaden var 700 000 kronor. Alla han kontaktade var mycket hemlighetsfulla om vilka som var inblandade i verksamheten.

- En person föreslog att jag skulle flyga med helikopter till en hemlig plats, men jag ville inte spela med mitt liv, säger Andersen i Sunday Times.

Till slut rekommenderade en vän i Saudiarabien Masoodsjukhuset i Lahore i Pakistan. Vännen försäkrade att inga mäklare, inga fångar eller barn skulle vara inblandade i handeln.

I januari flög Andersen till Lahore och inom två veckor hade han fått en ny njure.

- Jag ville inte möta donatorn före operationen, folk brände amerikanska flaggor på gatorna. Jag ville inte att någon skulle säga "jag vill inte ge min njure till en europé för vi är inte på samma sida".

Efter operationen träffade Thor Andersen kvinnan som donerat njuren. En, enligt honom"mycket blyg och mycket glad" flicka med namnet Sumaria.

Betalade 14 000 extra

Thor Andersen betalade 14 000 kronor extra.

- Ett tecken på min uppskattning. Om hon blir sjuk ska jag försöka hjälpa henne.

Sunday Times spårade Sumaria till en by utanför Lahore. Hennes föräldrar hade arrangerat försäljningen av Sumarias njure. Pengarna användes till att betala av en skuld till en tegelfabrik som hade mycket hög ränta på ett lån.

Av de 42 000 kronorna gick 4 200 till en "organmäklare", 15 400 kronor till tegelfabriken och 2 300 till mediciner åt Sumaria för att dämpa symptomen efter operationen.

"Det är motbjudande"

- Min kropp värkte av smärta i två dagar men med antibiotika började det dämpas, säger hon i Sunday Times.

I Storbritannien är organhandel förbjuden - men inte i Pakistan.

Den brittiska föreningen för njurpatienter är upprörd.

- Det faktum att folk måste sälja en del av sig själva eftersom de har ett behov av pengar är motbjudande och tragisk, säger ordföranden Elisabeth Ward.

700 står i kö för att få ny njure i Sverige

Leif Kasvi