Kidnappade miljonärsson - nu åtalas de

1 av 2 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
GRIPEN KIDNAPPARE En av kidnapparna förs ut ur rättssalen. Tre män misstänks för kidnappningen av miljonärssonen Erik Westerberg.
NYHETER

Miljonärssonen Erik Westerberg, 23, försöker i dag komma tillbaka till ett normalt liv.

Hans kidnappare åtalas i veckan för bland annat grov utpressning och människorov.

- Erik tycker det ska bli skönt att bli av med detta. Han vill lägga det bakom sig, säger hans pappa Lars Westerberg.

Efter drygt fyra dygns fångenskap hittades Erik Westerberg, 23, bunden vid ett träd efter en skogsväg söder om Gustavsberg.

Lösesumman var 11 miljoner kronor.

Det här är kidnappardramat timme för timme.

Den 12 augusti kidnappades Erik Westerberg utanför sin bostad på Östermalm i Stockholm.

Kidnapparna krävde familjen på elva miljoner kronor för att släppa pojken fri.

Pappa rigde polisen

Men hans pappa, Autolivs vd Lars Westerberg, kontaktade polisen. Det blev upptakten till ett drama som utspelades i flera länder.

Medan Erik Westerberg låg bakbunden med en huva över ansiktet i en sommarstuga i Värmdö spelade Lars Westerberg - på polisens uppdrag - med i kidnapparnas spel.

Taktiken lyckades.

De två huvudmännen, 22 och 32 år gamla, greps av civila poliser utanför Lille i Frankrike när de stannade för att fira kuppen med en öl. I baksätet i deras bil låg hela lösesumman Lars Westerberg en stund tidigare lämnat över i Paris enligt kidnapparnas instruktioner.

Dödshotad av vakt

De två männen utlämnades senare till Sverige där de häktades. Även en 41-årig man är häktad och kommer att åtalas. Hans uppgift ska ha varit att med dödshot hålla vakt över Erik i sommarstugan.

För Erik Westerberg och hans familj är det en känsla av lättnad att åtalet nu är klart.

- Erik försöker tänka på andra saker, lägga det bakom sig och inte prata om det. Nu kommer förstås historien att rullas upp igen, men på det stora hela känns det skönt för Erik att det här närmar sig ett slut, säger Lars Westerberg.

Hjälp av expert

Erik Westerberg försöker komma tillbaka till ett normalt liv. Till sin hjälp har han haft en expert från rikskriminalen, beteendevetaren Torbjörn Sievertsson.

- Erik är en helt vanlig kille och har ju påverkats av det som hänt honom. Minnesbilder från tiden hos kidnapparna kommer tillbaka då och då. Men annars mår han bra fysiskt, säger Lars Westerberg.

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM