Stopp för tobaksförsäljning efter pulverfynd

Nya Zeeland: Anonyma gifthot mot tobaksbolagen

NYHETER

WELLINGTON

De två största tobaksbolagen i Nya Zeeland stoppade försäljningen av rulltobak på måndagen sedan ett vitt pulver hittats i ett tobakspaket. För några veckor sedan lämnades flera anonyma hot om att mat och vatten skulle förgiftas med cyanid.

Ett vitt ämne hittades i ett tobakspaket inköpt på ett varuhus i Tauranga på Norrön på söndagen, vilket fick polisen att gå ut med nya larm och uppmana allmänheten att rapportera om den hittar mat eller dryck där förpackningen brutits upp.

De två brittiska tobaksbolagen British American Tobacco och Imperail Tobacco stoppar försäljningen av rulltobak tills polisens analys av det vita pulvret är färdig, förmodligen på tisdagen.

I en rad anonyma brev, varav några innehållande spår av cyanid, har framförts hot om att landets vatten och mat ska förgiftas och att brittiska, amerikanska och australiska intressen ska drabbas. Ett brev som sändes innan kriget mot Irak utbröt, innehöll hot om att något skulle hända om aktionerna mot Irak trappades upp.

Tidningen New Zealand Herald lämnade tidigare i månaden över ett brev till polisen. I brevet hotade en anonym avsändare med att förgifta vattentäkter, använda sprängämnen och leda in gas i en biograf.

En biografbyggnad i Wellington utrymdes i fredags efter ett telefonhot, men ingen cyanid hittades. Spår av giftet har tidigare hittats i ett av tre brev med hot om terrordåd som i februari skickades till de brittiska, amerikanska och australiska ambassaderna i landet.

TT-Reuters