– Kriget går trögt – och felet är ditt

Generaler till attack mot försvarsminister Rumsfelds taktik

NYHETER

AMMAN

Möt Irakkrigets syndabock.

USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld. Han är hjärnan bakom strategin med få men flexibla och högteknologiska trupper.

Kriget verkar ha kört fast – och Rumsfelds taktik får skulden.

Försvarsledningens enade front utåt kan inte dölja att kritiken träffat en öm punkt.

Foto: getty images
i skottgluggen USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld får skulden för att det amerikanska angreppet på Irak kört fast. Huvudkritiken är att för få trupper satts in i kriget.

Under Kuwaitkriget 1991 var de amerikanska styrkorna mer än dubbelt så stora som nu. Då föregicks markinvasionen av dryga fem veckor av bombningar.

Den här gången började bombningarna och markkriget ungefär samtidigt. Målet var att snabbt ta Bagdad. De södra delarna skulle falla automatiskt bara kriget började.

Vi vet alla att verkligheten blev helt annorlunda. Amerikanska och brittiska trupper kämpar fortfarande för kontrollen över södra Irak.

I förrgår kom beskedet att USA skulle sända ytterligare 100 000 soldater till regionen. Många ser det som ett tydligt tecken på att Rumsfelds taktik misslyckats. Själv sa han i går att truppförstärkningarna varit planerade sedan länge.

Färre trupper

Rumsfeld har under hela sin tid som försvarsminister drivit tesen att det är omodernt att sätta in stora truppstyrkor.

I stället vill Rumsfeld ha färre men mer lättrörliga och högteknologiskt utrustade marksoldater. Med understöd av dagens kusligt pricksäkra precisionsbombningar räcker det för att vinna varje krig, menar han.

I Afghanistan fick han för första gången tillfälle att testa tesen. Då var motståndet en ideologisk motiverad men dåligt tränad och utrustad talibanarmé. Dessutom hade USA en partner, Norra alliansen, som gjorde mycket av grovjobbet.

Inför Irakkriget var det många höga militärer som hävdade att USA skickade för få trupper till Persiska viken. De hånades av Rumsfeld.

När krigsgeneralen Tommy Franks ansåg att invasionen skulle skjutas upp tills de trupper som skulle ha gått in via Turkiet nått Kuwait påstås Rumsfeld ha gått emot honom.

Ännu har generalernas kritik enbart framförts anonymt. En rad pensionerade generaler har i praktiken lagt skulden för den tröga inledningen av kriget på försvarsministern.

En av dem är Barry McCaffrey som ledde en infanteridivision under Kuwaitkriget 1991.

Kostnad: 200 miljarder

– Är det för att vi inte hade tid att få soldaterna på plats? Det hade vi. Är det för att vi inte hade tillräckliga styrkor? Det hade vi. Eller är det för att spara pengar på en operation som kommer att kosta 200 miljarder dollar innan den är över? säger han till Reuters.

– Eller är det för att man har en så stark ideologisk syn och sådant självförtroende att man bortser från de kraftfulla råd man får från armégeneraler som man inte anser särskilt begåvade?

Rumsfeld tillbakavisade i går kritiken.

– Fråga vem du vill som varit inblandad i processen i centralkommandot så kommer du att få svaret att de fått allt de begärt, hävdade Rumsfeld i amerikansk tv.

Men han behöver en konkret framgång på slagfältet i Irak för att tysta kritiken.

Wolfgang Hansson