USA kan komma att skicka irakier till Guantanamo

NYHETER

NEW YORK

Amerikanska styrkor i Irak samlar nu ihop civilklädda irakier som misstänks vara medlemmar av militanta grupper vilka har attackerat USA. Männen kan komma att skickas till Guantanamo-basen på Kuba, rapporterade Washington Post på måndagen med hänvisning till militära källor.

Marinkårssoldater i Nasiriyya i södra Irak och på andra ställen kvarhåller redan omkring 300 civilklädda män, skrev tidningen. Soldaternas syfte är att skydda sig mot attacker där angriparen öppnar eld och sedan drar sig tillbaka och smälter in i lokalbefolkningen.

  - Om man samlar ihop dem utgör de inte något hot, sade en högt uppsatt militär källa till tidningen.

Omstritt

  USA:s agerande är ett svar på de attacker som president Saddam Husseins fedayin-grupper och det styrande irakiska Baathpartiets milis utfört. En militär talesman sade enligt Washington Post att han inser att insamlandet av män - som ser ut som de vore civila och som kan vara obeväpnade - är en kontroversiell taktik som kan försvåra USA:s kampanj att vinna det irakiska folkets hjärtan.

  - Det här är farliga killar och det vore vansinnigt att låta dem gå fritt på slagfältet, sade en befälhavare som ville vara anonym.

  - Om vi tar några som är oskyldiga så beklagar jag det, men vi kan helt enkelt inte låta dem gå där ute och börja skjuta på oss igen.

Förhör

  De gripna civila hålls åtskilda från de irakier USA tagit som krigsfångar, men de behandlas på samma sätt (dock utan krigsfångestatus) till dess att de har förhörts, skrev Washington Post. Förhören - som ska hållas i Irak - avgör om den gripne släpps, hålls som krigsfånge eller stämplas som "olaglig stridande". De som har använt civila som mänskliga sköldar eller på annat sätt överträtt folkrättens lagar hamnar i den sista kategorin och kommer att skickas till Guantanamo-basen eller något annat fångläger.

  På Guantanamo-basen på Kuba håller USA fortfarande så kallade illegala stridande som tillfångatogs under kriget mot talibanregimen i Afghanistan. USA har kritiserats skarpt för kvarhållandena men hävdar att många av fångarna har band till terrornätverket al-Qaida och måste förhöras.

Christina Magnergård Bjers/TT