Första sannolika fallet av dödsviruset i Sverige

Sydostasien: Hyreshus i karantän och kontroller på flygplatser

NYHETER

Oron för Sal-viruset har de senaste veckorna spritt sig över världen. Nu har det första sannolika fallet av den dödliga lunginflammationen konstaterats i Sverige.

Foto: AP
dödssmittan sprider skräck Kabinpersonalen på ett Thai International Airways-plan delar ut munskydd till passagerarna. I Asien sprider sig skräcken för dödsviruset, sal. I dag på morgonen rapporterades 88 nya fall av smittan i Hongkong.

En sannolik smittbärare av viruset Sal hålls isolerad i Sverige. Det rör sig om en medelålders man som nyligen varit i Kina.

Ytterligare en misstänkt smittbärare hålls kvar i väntan på resultat av prov.

Totalt har det varit sju misstänkta fall, varav sex är avskrivna och nu ett sannolikt fall av smittbärare.

Men på Smittskyddsinstitutet tror man inte att det sannolika fallet verkligen är en smittbärare.

- Jag tror inte att den här personen har den här sjukdomen, säger Johan Giesecke som är professor i smittskydd till aftonbladet.se.

Enligt honom finns det ännu inte anledning till oro.

Sjukdomen som upptäcktes i november har främst drabbat Asien. Det har varit fler än 60 dödsfall och de flesta har skett i sysostasien.

Honkong-byggnader i karantän

Ytterligare 88 personer i ett bostadsområde i Hongkong har smittats Sal-viruset. Två byggnader i staden har satts i karantän. Och nu höjs beredskapen mot den dödliga lunginflammationen.

Hongkongs hälsochef, doktor Yeoh Eng-kiong, meddelade de nya fallen på en presskonferens tidigt på måndagsmorgonen svensk tid, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sammanlagt har nu 213 smittfall konstaterats i bostadsområdet Amoy Gardens i Hongkong. 107 av de smittade bor i byggnadskomplexet Block E.

Misstänks smitta via luften

Smittskyddsläkare misstänker nu att den fruktade och dödliga lunginflammationen smittar genom luften - inte enbart genom droppar och direktkontakt som man tidigare trott.

Hittills har sammanlagt 1600 människor insjuknat och 58 dött i sjukdomen. De flesta fallen har konstaterats i Asien.

Och runt om i Sydostasien höjs nu beredskapen mot det dödliga viruset. På flygplatserna i Singapore kontrollerar sjuksköterskor de inresande.

Fakta om Sal-viruset:

aftonbladet.se , TT

ARTIKELN HANDLAR OM