New York fimpar

Rökförbud på alla stans krogar

NYHETER

NEW YORK

Invånarna har gnällt, gnölat och demonstrerat mot att världens friaste stad drabbats av förmynderi.

Men borgmästare Bloomberg har varit obeveklig.

New York är nu en rökförbjuden stad.

Foto: PONTUS HOOK
där rök ciggen Niall McGoveen och Diarmuid Joyce på "Ryan´s Irish Pub" i New York försöker vänja sig vid den nya lagen.

Plötsligt är gatorna trängre än någonsin. Folk puffar cigaretter utanför pubarna. På alla barer, restauranger och kaféer är det sedan i söndags rökförbud.

Undantag har gjorts för speciella cigarrbarer som existerade den 31 december 2001, barer som enbart drivs av ägaren utan anställda, samt barer med separata, ventilerade rökrum. På uteserveringar tillåts rökning på 25 procent av utrymmet.

- Det är en mardröm, säger Guy Carpo, som infört rökförbud på hela Carpo"s Cafés uteservering.

- Hur ska jag lyckas förklara för turister som inte känner till lagen att bara två bord får röka? Och hur bestämmer jag vem som sitter där?

Protesterna i New York har varit omfattande. Krogägare tror att affärerna kommer att drabbas och turistnäringen räknar med att européer och asiater inte vill åka till en rökförbjuden stad.

Men borgmästare Bloom- berg, själv exrökare, har obevekligt drivit igenom lagen. Han började med att chockhöja skatten så att ett paket cigaretter kostar cirka 7, 50 dollar (cirka 64 kronor).

Tobak är fortfarande lagligt - men bötesbeloppet är lägre för att röka marijuana, som är olagligt. 100, 200 och 250 dollar kostar det att åka dit för att röka marijuana tre gånger.

För krogrökning är böterna 200-400 dollar första gången, 500-1 000 dollar andra gången och 1 000- 2 000 dollar den tredje. Kroginnehavarna betalar tobaksböterna. Rökarna själva kan inte drabbas.

Fotnot: En dollar är cirka 8,50 kronor

Fredrik Virtanen