Amerikaner dödade barn och kvinnor

Civila sköts ihjäl av misstag

NYHETER

NEW YORK

Amerikanska soldater öppnade i går kväll eld mot ett civilt fordon i centrala Irak.

När soldaterna undersökte bussen hittade de 15 kvinnor och barn.

Foto: AP
de trodde det var en ny självmordsbombare I söndags sprängde en självmordsbombare en taxi och tog fyra amerikanska soldater med sig i döden. På bilden tittar deras kamrater på bilvraket. Soldaterna som sköt ihjäl barnen och kvinnorna i går tillhör samma enhet.

Den amerikanska militärledningen uppger att sju av dem dödats.

- Soldaterna visade en avsevärd ansträngning för att undvika den onödiga förlusten av liv, säger USA:s militärledning.

En minibuss närmade sig kontrollstationen på en motorväg i närheten av staden Najaf, cirka 15 mil söder om Bagdad, där några av de blodigaste striderna hittills i kriget har utspelat sig.

Soldaterna som kontrollerade vägen tillhörde det tredje infanteriet, samma enhet som förlorade fyra soldater vid en kontrollstation kring Najaf i lördags då en irakisk soldat i civila kläder sprängde en bilbomb.

Fick flera varningar

Enligt militären fick personerna i bussen flera varningar, inklusive varningsskott, men bilen fortsatte att rulla mot soldaterna.

- Som en sista utväg öppnade de eld mot fordonets passagerarplats, säger kommendörlöjtnant Charles Owens vid centralkommandot i Kuwait.

När soldaterna öppnade fordonet hittade de 15 kvinnor och barn inuti. Tio av dem var döda, varav fem var barn under fem år, uppger Washington Post på tisdagen. Den amerikanska militärledningen dementerar den uppgiften och säger att sju personer dödades.

Löjtnant Owens säger att armén har inlett en utredning kring skottlossningen. De försöker undersöka om personerna i bilen kan ha varit skadade eller döda innan soldaterna öppnade eld.

Tidigare i går förklarade brigadgeneral Vincent Brooks att koalitionens styrkor är i ett "förhöjt medvetande" när de träffar civila medan de försöker avgöra "huruvida ett hot utgörs eller inte".

- I vissa fall kan det vara ett hot och ett ickehot i samma händelse som kommer emot dig. Det är mycket, mycket svårt att reda ut det.

Tar skydd av civila

Bland annat finns uppgifter om att irakiska soldater åkt bakom bilar med civila och öppnat eld i skydd av den framförvarande bilen.

Vid skottlossningen i Najaf i går förefaller hotet dock endast ha kommit från bilen med kvinnor och barn. USA:s militärledning verkar övertygande om att inga misstag begicks.

- I ljuset av nyligen utförda terroristattacker av den irakiska regimen visade soldaterna en avsevärd ansträngning för att undvika den onödiga förlusten av liv, uppger USA:s centralkommando.

Irak hävdar att

4 000 civila irakier har dödats eller skadats i kriget.

Fredrik Virtanen