Saddam: Gå med i det heliga kriget

Iraks president uppmanar muslimerna att slåss

1 av 2 | Foto: Reuters
Presidentpalatset bombas. Under tisdagen fortsatte de allierades luftangrepp mot Bagdad.
NYHETER

Den irakiske presidenten Saddam Hussein uppmanar muslimer att gå med i det heliga kriget jihad, sa informationsministern Muhammed Said al-Sahaf.

Texten uppdateras löpande

I ett uttalande av den irakiske presidenten, uppläst av informationsministern Muhammed Said al-Sahaf, uppmanade Saddam till heligt krig: "Slå till mot dem, slåss mot dem. De är onda och förbannade av Gud. Ni ska segra och de ska förstöras".

Enligt presidenten är jihad en plikt:

"De som blir martyrer kommer belönas i himlen. Ta tillfället i akt mina bröder".

"Slåss mot dem överallt som ni slåss mot dem idag och ge dem inte en chans att hämta andan förrän de ger sig och försvinner från muslimskt område, besegrade och förbannade i detta liv och i nästa".

Enligt den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeldt sprider Saddam Hussein och den irakiska regeringen falska rykten om att det förekommer fredsförhandlingar.

- Det enda vi kommer att diskutera med den regimen är deras ovillkorliga kapitulation, sa Rumsfeldt på tisdagen direkt till det irakiska folket enligt AP.

- Det här kriget kommer inte att leda till att Saddam Hussein och hans regering får behålla makten, sa Rumsfeldt.

Brittiska trupper i söder har beslutat att där det är lämpligt byta hjälmen mot basker för att ge ett mindre krigiskt intryck hos civilbefolkningen, uppger Sky News.

Röda Korset uppger att 90 procent av vattenförsörjningen i staden Basra i söder åter fungerar.

Bombkrevader hördes återigen från Bagdads utkanter vid 15.30 svenskt tid. Enligt reportrar på plats hördes en oerhört kraftig explosion i sydvästra delen av staden. Strax efter åt steg ett gigantiskt rökmoln mot himlen, uppger Sky News utsände.

Iraks informationsminister Muhammed Said al-Sahaf sa på tisdagen att 56 irakier dödats och 268 skadats i senaste nattens anfall mot Bagdad, uppger AP.

Det finns en ökad vilja från lokalbefolkningen i Irak att hjälpa allierade trupper med bland annat information.

Det uppgav företrädare för de amerikanska trupperna vid en direktsänd presskonferens på tisdagen.

Där kommenterades också uppgiften om att amerikanska trupper skjutit mot bussar med mänskliga sköldar.

- Jag har inga uppgifter om att det. Jag har hört uppgiften men vi har inga uppgifter om att detta hänt, jag kan inte varken förneka eller bekräfta det, sade brigadgeneral Vincent Brooks.

Han kommenterade också händelsen där minst sju civila dödades vid en vägspärr utanför Najaf.

- Det kommer att uppkomma situationer där civila råkar i farozonen och vi har händelser nyligen som visar detta. Men vi gör allt för att undvika att civila drabbas, sade Vincent Brooks.

- Vi ber om ursäkt för detta. Men i det speciella fallet pågår en undersökning och jag vill inte föregripa den.

Han svarade också på en direkt fråga att allierade trupper hittills inte hittat massförstörelsevapen. Däremot har man hittat gasmasker, skyddsmasker och annat som skulle kunna tyda på att irakiska trupper varit beredda att använda kemiska vapen.

- Två bussar med mänskliga sköldar ombord har träffats av amerikanska vapen, uppgav den irakiska informationsministern Muhammed Said al-Sahaf vid en presskonferens i Bagdad på tisdagen.

Bussarna sägs ha varit på väg ut från Bagdad då de besköts.

Enligt Sahaf fanns amerikaner men även personer av andra nationaliteter ombord. Vilka övriga nationaliteter uppgavs inte.

Uppgiften om att mänskliga sköldar beskjutits har inte bekräftats av varken amerikanska eller oberoende källor.

På tisdagsförmiddagen bombades återigen ett av Saddams palats i huvudstaden.

USA:s militär kommer att utreda rutinerna vid de allierades posteringar sedan åtta civila irakier dödats vid två vägspärrar.

En obeväpnad irakisk chaufför sköts ihjäl och hans passagerare skadades svårt av allierade soldater i en vägspärr i Shatra sent i går kväll.

Dödsskjutningen i Shatra ska ha inträffat bara timmar efter händelsen i Najaf, där minst sju civila - varav flera barn - sköts ihjäl vid en vägspärr.

Soldaterna i den amerikanska vägspärren i Shatra uppger att de trodde det var självmordsbombare som närmade sig, rapporterar nyhetskanalen Sky News.

Lastbilen uppges inte ha varit lastad och ingen av männen bar uniform, uppger soldater till Reuters reporter på plats, Sean Maguire.

Amerikanska militärtalesmän hävdade inledningsvis att soldaterna i Najaf agerat helt i enighet med instruktionerna. Men enligt nyhetskanalen CNN kommer nu USA:s militär att granska dödsskjutningarna.

Luftlandsättning i Mosul avbröts. En brittisk luftlandsättning i Mosul i norra Irak fick avbrytas på tisdagsmorgonen och soldaterna fick evakueras med helikoptrar.

Enligt irakiska källor dödades fem brittiska soldater och fem skadades, uppger den arabiska tv-kanalen al-Jazira.

I inslaget visades även beslagtagen utrustning från de brittiska styrkorna, säger översättare Nael Touqan, som bevakar arabiska medier för Aftonbladets räkning.

De allierade styrkorna har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Saddams palats i Bagdad bombat. Vid gryningen i morse skakades huvudstaden av flera mycket våldsamma explosioner.

Alliansens flyganfall mot det främsta presidentpalatset i Bagdad fortsatte under tisdagsförmiddagen för andra dagen i rad.

Enligt AFP slog robotar eller bomber ned i mitten av palatskomplexet.

"Saddam är kvar i Irak" Saddam Hussein och hans familj är kvar i Irak, ingen familjemedlem har lämnat landet, uppgav irakisk stats-tv på tisdagsmorgonen. Saddams liv och öde är förenat med det irakiska folkets öde, lät den irakiske presidenten meddela, säger översättare Nael Touqan, som följer arabiska medier för Aftonbladets räkning.

Bombningar i norra Irak. Stridsflyg från det amerikanska hangarfartyget Theodore Roosevelt bombarderade tidigt på tisdagen irakiska ställningar i norra Irak.

Artilleriställningar, bunkrar och irakiska trupper var målet i sex flygräder som genomfördes av ett 50-tal plan från fartyget som ligger i östra Medelhavet.

Anfallen var ämnade som stöd till de specialstyrkor som landsattes med fallskärm i området i förra veckan med uppdrag att upprätta en nordfront tillsammans med kurdisk milis.

Hårda strider i Hindiyah. Allierade styrkor har under natten stridit mot enheter ur det republikanska gardet i Hindiyah, cirka åtta mil söder om Bagdad.

Kuwait sköt ner robot. En irakisk robot som avfyrats mot Kuwait sköts ner över södra Irak på tisdagsmorgonen, uppger kuwaitiska militärtalesmän, rapporterar BBC.

Bombräder mot Bagdad. Två mycket våldsamma explosioner skakade den irakiska huvudstaden precis vid gryningen på tisdagen. Under morgonen har ett stadigt muller av krevader hörts från luftangreppen mot det republikanska gardets ställningar i södra Bagdad.

Fortsatt motstånd i Basra.

Tjock, svart rök från brinnande oljeledningar skymmer himlen över miljonstaden Basra i södra Irak. Operation James, där de allierade styrkorna har till uppgift att inta miljonstaden, är nu inne på sitt tredje dygn. Brittiska styrkor uppges nu ha säkrat några av förorterna, men ännu håller irakiska förband ställningarna inne i staden.

Läs mer Irakkriget

Susanna Vidlund, Caroline Olsson , Fredrik Rundkvist , TT-Reuters