"Det behövs förnyelse"

Partikamrater välkomnar beskedet

NYHETER

Beskedet om Bo Lundgrens avgång kom inte som någon överraskning för partikamraterna.

- Det behövs en förnyelse på partiledarposten, säger Roy Hansson, ordförande för moderaterna på Gotland.

Och han ser helst att Carl Bildt återvänder som moderatledare.

Roy Hansson tycker inte att detta motsäger viljan att förnya.

– Det vore bra för Sverige och för vårt parti.

– Carl Bildt har lättare att formulera sig och framför allt att få gehör hos människor. Han är tydlig. Det finns väl bara en på nio miljoner i Sverige som lyckas så bra som Carl.

I andra hand förordar Gotlandsmoderaterna Fredrik Reinfeldt som ny partiledare.

Kristina Axén Olin, gruppledare för moderaterna i Stockholms stadshus:

- Det känns naturligtvis tråkigt. Även om jag verkligen respekterar Bo Lundgren för att han tagit det här beslutet. Jag delar hans oro över att det har varit alldeles för mycket diskussioner kring partiledarskapet istället för att fokusera på det politiska innehållet.

Ulf Adelsohn, tidigare partiledare tycker att Bo Lundgren fattat rätt beslut med tanke på de förutsättningar som han arbetat under.

-Bo Lundgren har inte ett hundraprocentigt stöd. Han har gjort så gott han har kunnat, men han har inte haft och han har inte ett hundraprocentigt stöd och då är det intet annat att göra än att avgå.

Christer Johansson, ordförande för moderaterna i södra Älvsborg:

– Det är bra med det här beskedet från Bo Lundgren. När man följer debatten i massmedier så står det klart att Bo Lundgren på något sätt måste agera. Hans trovärdighet blir mer och mer ifrågasatt, sade Johansson.

Får Christer Johansson bestämma blir det Fredrik Reinfeldt som efterträder Lundgren.

– Han nämns ofta här som efterträdare och han är också min personliga kandidat. Reinfeldt utstrålar mer av det som Bo Lundgren påstås sakna, han har lite mer av känsla, lite mera av humor och emfas.

Jan Hallberg, ordförande för Göteborgsmoderaterna och som i Göteborgs-Posten på tisdagen pläderade för att Bo Lundgren skulle lämna besked om sin framtid som partiledare redan i vår, vill inte kommentera beskedet om Lundgrens avgång förrän han fått det från honom själv.

– Vad jag sagt är att de stämningar som finns i partiet är bekymmersamma och att de stämmer med valutvärderingen. Och partiledningen måste ta till sig dem för att kunna bilda sig en uppfattning hur läget är. Som jag uppfattar det, har partiledningen inte det i dag, säger Jan Hallberg till TT.

Björn Leivik, ordförande för moderaterna i norra Älvsborg:

– Jag hade förväntat mig att han skulle ta det här beslutet före sommaruppehållet. Det är klokt så till vida att vi slipper ha den debatten under hösten och under EMU-omröstningen. Och allt som pågår inför stämman (i oktober) blir betydligt enklare, säger Leivik.

Läs mer om Lundgrens avgång

TT