Budgetförhandlingarna i hamn

Mp sa ja till vårpropositionen och tilläggsbudgeten

NYHETER

STOCKHOLM. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet kom på tisdagskvällen överens om vårpropositionen för 2004 och tilläggsbudgeten för 2003.

- Huvudlinjen har varit att trygga välfärd och sysselsättning och då måste vi bromsa sjukförsäkringskostnaderna, sade finansminister Bosse Ringholm vid en presskonferens i Stockholm på tisdagskvällen.

  Han konstaterade att sparbetinget låg på mellan tio miljoner och elva miljarder kronor, men att man då klarar de reformer för 2003 som tidigare utlovats.

  Problemet har varit att man på finansdepartementet räknat med att sjukförsäkringskostnaderna skulle öka med sex miljarder kronor - men det blev det dubbla.

  - Då krävs det drastiska förslag och alla måste hjälpa till - individer, arbetsgivare och samhälle, sade Bosse Ringholm.

  Han påpekade samtidigt att det inte bara handlar om besparingar. Budgeten innehåller även satsningar.

  - Kommuner och landsting fått drygt fyra miljarder kronor till nästa år och 300 miljoner redan i år.

Överens

  Efter en lång inledning kom finansminister Bosse Ringholm till slut fram till de besparingar som samarbetspartierna faktiskt kommit överens om.

  - Det handlar bland annat om ökat arbetsgivarinträde för sjukförsäkringen, från 14 till 21 dagar, sade Ringholm.

  Här säger dock Ringholm att småföretag med färre än 25 anställda kommer att skyddas i form av en garanti som utlovar begränsningar för företagens kostnader.

  Även den enskilde får kännas vid indragningar i sjukpenningsystemet. Den genomsnittliga sjukpenningen sänks med mellan nio och tio kronor per dag.

  - Det är viktigt att vi tar ansvar och inte låter kostnaderna skena iväg. Vi ska inte lämna över kostnader på våra barn och barnbarn, sade miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

  Han var dock mycket nöjd med att samarbetspartierna kommit överens om att landets kommuner och landsting nästa år får ett statligt tillskott på 4,3 miljarder kronor. Detta som en buffert mot risken för skatteinkomstbortfall och effekterna av kommunala skatteökningar.

Berörs inte

  Enligt Eriksson finns det också poster som inte kommer att röras i besparingarna. Varken anslagen för bistånd eller föräldraförsäkring kommer att röras, sade han. Ersättningsgolven i föräldraförsäkringen kommer därför att höjas från 150 till 180 kronor per dag.

  Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, Lars Bäckström, vars parti har klargjort att det har stora svårigheter att acceptera stora besparingar i den sociala sektorn, hänvisade till att Sveriges offentliga finanser i dag är goda. Han varnade också för en situation liknande den 1994.

  - Vi ska se till att behålla det här. Vi gör något nu för att inte hamna i samma moras som då, sade Bäckström.

  Han poängterade dock att det var med besvär som vänsterpartiet gått med på uppgörelsen.

  - Det är ingen människa som tycker om att sänka en ersättningsnivå som en sjuk människa behöver.

  Men Lars Bäckström lovade att så fort det finns utrymme, så kommer det en återställare.

  Enligt Bosse Ringholm så är beslutet att inte höja taken i sjuk- och föräldraförsäkringen den enda reform som inte kan genomföras.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM