Journalister återfunna välbehållna i Jordanien

De fyra släpptes av Irakiska myndigheterna

NYHETER

Fyra journalister som försvann från Bagdad för en vecka sedan har dykt upp oskadda i Jordanien, enligt arbetsgivare och anhöriga till flera av journalisterna.

  En av dem som suttit fängslade i Irak var den danske fotografen Johan Spanner.

De fyra fördes bort från hotell Palestine i Bagdad förra tisdagen. En vecka senare släpptes de av de irakiska myndigheterna och korsade på tisdagskvällen gränsen till Jordanien.

  De anhöriga till Johan Spanner säger till nyhetsbyrån Ritzaus att han ringt från Jordanien och berättade att han var välbehållen.

  Hans arbetsgivare Jyllands-Posten skriver i onsdagens tidning att den danske fotografen och de övriga journalisterna beskylldes för att ha spionerat för CIA och Pentagon. De satt isolerade var för sig i fem dygn.

  - Jag tvivlade mycket på att jag skulle slippa undan med livet i behåll. En av förhörsledarna formade en pistol med fingrarna varje gång han gick förbi mig. Men ingen av oss blev misshandlad, säger Spanner till tidningen.

Ringde familjen

  De övriga frisläppta är reportern Matthew McAllester och fotografen Moises Saman från den amerikanska tidningen Newsday och den amerikanska frilansfotografen Molly Bingham. Även hon ringde till sin familj från den jordanska sidan gränsen.

  McAllester ringde redaktionen på tisdagskvällen svensk tid för att berätta att han och Saman släppts av irakiska myndigheter.

  Bingham arbetade som officiell fotograf åt USA:s förre vicepresident Al Gore under hans presidentvalskampanj år 2000, och hon har bevakat konflikter över hela världen som frilans.

  Enligt Jyllands-Posten hölls de fyra journalisterna i ett stort fängelse tre-fyra mil väster om Bagdad. De första sex dygnen satt de i en särskild avdelning för spionmisstänkta medan de fick tillbringa det sista dygnet bland vanliga brottslingar.

  Spanner vittnade om amerikanska flygangrepp nära fängelset. Han räknade till minst 50 bombnedslag nära fängelset, berättade han för Jyllands-Posten i mobiltelefon från den jordanska gränsen.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM