Larm om dödssmitta på flyg i USA

Plan från Tokyo kvarhålls på flygplats i San Jose

NYHETER

Ett passagerarflyg från Tokyo kvarhölls på en flygplats i Kalifornien på tisdagskvällen.

Fem personer ombord på planet kan ha smittats av den dödliga lungsjukdomen SAL.

Under flygningen från Tokyo till San Jose i Kalifornien insjuknade fem personer. Samtliga har symtom som tyder på att de kan ha drabbats av smittan som gäckat världen de senaste veckorna.

Två passagerare, två besättningsmän och en icke identifierad person klagade bland annat på andningssvårigheter, uppger nyhetsbyrån AP.

Personalen ombord på planet fick veta att de fem mådde dåligt och larmade hälsovårdsmyndigheter i USA.

Anlände från Hongkong

Fyra av de drabbade ska ha anlänt från Hongkong strax innan flygningen från Tokyo till San Jose. Hongkong tillhör de områden i världen som drabbats hårdast av smittan. Hundratals har insjuknat och hela byggnader har isolerats för att förhindra att smittan sprids.

Totalt 125 passagerare och 14 besättningsmän befann sig ombord på American Airlines flight till Kalifornien.

Enligt en talesman på flygplatsen i San Jose har tre förstaklass passagerare förts till ett sjukhus. Några passagerare satt kvar i planet medan andra fick lämna området. De har dock uppmanats att kontakta läkare om de visar symtom på sjukdomen.

Smittrisk förhöjd på flygplan

1 600 fall av sjukdomen har rapporterats världen över. Minst 64 personer har hittills dött i den mystiska lungsjukdomen.

Risken att smittas förhöjs i flygplansmiljöer och Världshälsoorganisationen har uppmanat flygbolag att fråga ut passagerare vid incheckningen. De som kan ha drabbats av SAL ska inte tillåtas gå ombord.

Ulrika Nordin

ARTIKELN HANDLAR OM