Känd nazist erkände 9 år gammalt mord

Misstänks ha huggit ihjäl 59-årige läraren

NYHETER

Den kände nazisten vill rena Sverige från kriminella invandrare.

Nu är han anhållen för ett mord som inträffade för nästan nio år sedan.

Nazisten är misstänkt för att i blint raseri ha huggit ihjäl en 59-årig svensklärare i hans hem på Hornsgatan i Stockholm.

Foto: MICHAEL MANN
OFFRETS HEM 59-åringen höggs ihjäl i sitt hem på Hornsgatan i Stockholm för snart nio år sedan. Den anhållna nazisten var då bara 19 år gammal.

Språkläraren arbetade på en skola på Södermalm och var respekterad av både lärarkolleger och elever. Grannarna beskrev honom som lugn och tillbakadragen.

Han hade inga kända fiender. Inga ekonomiska problem.

Mordet förbryllade polisen som misslyckades med att finna en förklaring till varför någon mördade honom i hemmet den 1 mars 1994.

En 37-årig väninna till mannen hittade kroppen. Hon hade nycklar till lägenheten och var i utredningens inledning även misstänkt för brottet eftersom ingenting tydde på att mördaren brutit sig in.

Men hon var oskyldig. Den riktige mördaren gick fri. Polisen tror att han väntade i lärarens lägenhet när han återvände efter ett besök i tvättstugan.

Oredan i lägenheten avslöjade att 59-åringen kämpat för sitt liv. Persiennerna var till hälften nedrivna, saker omkullvälta och krossade. Kroppen låg i en blodpöl innanför dörren. Enligt polisen hade gärningsmannen förmodligen huggit vilt, i blint raseri.

Kniven låg i toalett

Mordvapnet - en jaktkniv - var slängd i toaletten.

Trots att mördaren lämnat massor av spår stod polisens utredare handfallna och vädjade utan resultat till allmänheten om tips.

En person klädd i mörka kläder hade setts i trappen i huset där språkläraren bodde samma dag som mordet begicks, men denne förblev okänd.

Det kan ha varit den nu misstänkte nazisten. Nyligen fick polisen ett hett tips som ledde till att den 28-årige tvåbarnspappan greps i sitt hem i måndags. Enligt uppgift till Aftonbladet har han i det inledande förhöret lämnat uppgifter som kan kan tolkas som ett erkännande.

- Jag vill av vissa skäl inte kommentera det i nuläget, säger nazistens försvarsadvokat Ola Salomonsson till Aftonbladet.

Var bara 19 år

När språkläraren dödades var nazisten 19 år. Utredarna är förtegna om motivet.

Mannen var en av de nazister som utpekades i den stora kartläggningen som Aftonbladet genomförde med de andra stora tidningarna i november 1999.

Han har översatt böcker som förhärligar nazisternas gärningar i 1930-talets Tyskland och han har förnekat att förintelsen ägt rum.

I dag väntas åklagaren begära honom häktad på sannolika skäl misstänkt för knivmordet.

Camilla Norström