Gorillorna blir äntligen fler

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
APORNAS VÄN Annette Lanjouw har vigt sitt liv åt bergsgorillorna. I veckan kom hon till Stockholm med glada nyheter - gorillorna har blivit fler.
NYHETER

Äntligen har det vänt för de utrotningshotade bergsgorillorna.

I veckan kom Annette Lanjouw, ledare för det internationella gorillaprogrammet, till Stockholm. Med sig hade hon glada nyheter.

Antalet bergsgorillor har ökat med elva procent de senaste tio åren.

Annette Lanjouw jämförs gärna med Dian Fossey, känd för många genom filmen De dimhöljda bergens gorillor. Men det är en jämförelse Annette Lanjouw, chef för International Gorilla Conservation Programme, IGCP, helst avstår från.

- Jag har respekt för Dian Fosseys arbete, men hon var verksam på 1960- och 70-talen, sedan dess har mycket förändrats. Jag blir helst ihågkommen som någon som byggt upp en fungerande verksamhet tillsammans med människorna i regionen, säger hon.

I dag är bergsgorillorna i Rwanda, Uganda och Kongo räknade till 678 stycken - 11 procent fler än 1989. Djuren har fått de tre krigshärjade länderna att börja samarbeta.

Människorna ett hot

Av de elva personer som i dag arbetar med IGCP:s projekt är nio afrikaner. Att befolkningen i Rwanda, Uganda och Kongo, där bergsgorillorna finns, är involverade i arbetet är en förutsättning.

- Människorna i området har varit ett hot mot gorillorna, men inte för att de är kriminella, utan för att de måste överleva. De har tagit av skogen för att de måste ha något att elda med, men de är bara glada när de får hjälp med alternativa energikällor, berättar Annette Lanjouw.

Nu får lokalinvånarna glädje av den turism gorillorna lockar till länderna. I Uganda går 12 procent av turismintäkterna direkt till bland annat skola och sjukvård.

Så kan du hjälpa gorillan

Frida Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM