Allierade trupper tre mil från Bagdad

Rumsfeld: Cirkeln kring Bagdad är sluten

Foto: Reuters
gardet attackerat Luftangreppen mot det republikanska gardets ställningar i Bagdad fortsatte under onsdagen.
NYHETER

De allierade styrkorna fortsätter att avancera mot Bagdad och enligt den amerikanske inrikesministern Colin Powell är styrkornas bedrifter en succé som kommer leda till att USA vinner kriget.

- En hel del har åstadkommits, sa han till AP och sa att trupperna nu finns i Bagdads utkanter.

När kriget gått in på sitt fjortonde dygn rapporteras om intensiva markstrider utanför Bagdad.

- Vi har rört oss förbi det republikanska gardets ställningar och befinner oss nu bakom det som brukar kallas "den röda linjen", säger militärtalesmannen Frank Thorp till AP.

Tre mil från Bagdad Amerikanska styrkor strider mot fyra divisioner ur Republikanska gardet tre mil från Bagdad, meddelade en amerikansk armétalesman på onsdagsförmiddagen.

Enligt AFP har tre av de irakiska divisionerna anfallits söder om Bagdad av markstyrkor och norr om staden angrips den fjärde divisionen av flyg.

Inne i Bagdad har flyganfallen fortsatt. Under dagen har minst sex stora explosioner rapporterats.

- Cirkeln kring Bagdad är sluten, sa USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld på onsdagskvällen till Sky News.

al-Jaziras reportrar utkastade

Enligt tv-kanalen al-Jazira kastades två av deras reportrar ut från Irak i dag. Irakiska informationsministeriet hälsade att de inte längre var önskvärda i landet. På onsdagskvällen beslutade sig därför tv-kanalen att bara sända okommenterade bilder från Irak.

Kanalen vet inte varför reportrarna kastades ut.

Saddam lever? Den irakiske presidenten Saddam Hussein syntes på TV idag skratta och le, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det har tidigare spekulerats i om Saddam Hussein kunde vara död eller skadad då han igår inte framträdde och talade till folket utan istället överlät uppdraget till informationsministern. Om filmsnutten med presidenten är autentisk eller inte är dock inte klart.

Sjukhus bombades. Ett av hjälporganisationen Röda halvmånens sjukhus i Bagdad träffades under onsdagens amerikanskledda flyganfall.

Flera dödsoffer ska ha krävts och flera anställda ska ha blivit skadade.

Sjukhuset ligger nära federationens kontor och alla byggnader har tydliga rödahalvmåne-markeringar på taken. De ska vara skyddade enligt Genevekonventionen.

Avancerade klusterbomber över kolonn. USA använde på onsdagen en ny typ av bomb. Sex avancerade klusterbomber släpptes ned över en irakisk stridsvagnskolonn på väg mot alliansens trupper, enligt AFP.

Den nya bomben kallas CBU-105 och har en vindkompenserande styranordning som ska leda den rätt.

Innan bomberna slår ned sprider de ut ett antal mindre sprängladdningar. De sprängladdningar som inte exploderar ligger kvar på marken och utgör dödsfällor.

Karbala omringat i natt. Under natten omringade allierade styrkor staden Karbala, åtta mil söder om Bagdad.

Karbala var den sista stora staden som huvudstyrkan, USA:s tredje mekaniserade infanteridivision, hade att passera på vägen mot huvudstaden.

Och enligt Sky News befinner sig stora allierade styrkor endast tre mil från Bagdad.

Bro över Tigris vid Kut. Amerikanska styrkor har säkrat en bro över floden Tigris i närheten av staden Kut i östra Irak. Enligt AP har tusentals soldater gått över floden under onsdagsmorgonen.

Styrkan rör sig nu i nordvästlig riktning mot Bagdad.

En amerikansk militärtalesman säger till nyhetskanalen Sky News:

- Slagen vi Karbala och Kut är de två viktigaste hittills under kriget.

Hettan är på väg. Redan i morgon, torsdag, väntas det bli 30 grader varmt i skuggan i de södra delarna av landet, uppger AP.

Under april når medeltemperaturen i Irak 26 grader. Och om några månader kan det bli uppåt 50 grader varmt i krigsområdena.

Anfall mot Najaf. Amerikanska styrkor anföll på onsdagsmorgonen irakiska ställningar i staden Najaf 16 mil söder om Bagdad.

De irakiska soldaterna i staden tros vara milismän ur Saddams fedayin som har bjudit oväntat hårt motstånd, rapporterar Reuters.

Enligt en överstelöjtnant i den 101:a luftburna divisionen utgör Najaf kärnpunkten i fedayins motstånd.

Nytt meddelande från Saddam. ”Segern är nära”, lät Saddam Hussein hälsa i ett meddelande som lästes upp på irakisk tv på onsdagsmorgonen.

Staden Basra ännu inte intagen. Den brittiska offensiven mot Basra i södra Irak fortsätter. Offensiven kallas "Operation James", uppkallad efter agent 007 James Bond, och inleddes i söndags.

Cirka 600 brittiska marinsoldraterna deltar i gatustriderna. Flera förorter till miljonstaden ska ha säkrats, uppger Sky News. Själva staden kontrolleras dock fortfarande av irakiska styrkor.

Fredrik Rundkvist , Susanna Vidlund, TT

ARTIKELN HANDLAR OM