”Välkommen ut i friheten, Molly”

Journalister släpptes ut ur fängelse

Foto: tommy mardell
NYHETER

AMMAN

Fem journalister som suttit fängslade i Irak kom i natt till Jordanien.

Bland dem den amerikanska fotografen Molly Bingham.

Hon greps på sitt hotellrum för en vecka sedan.

Sedan dess har hon och de andra journalisterna suttit i isoleringscell. Anklagade för att vara CIA-agenter och hotade med avrättning.

– Just nu vill jag bara sova, är det enda Molly Bingham vill säga när hon anländer till taxistationen i centrala Amman klockan fyra på morgonen efter en maratonfärd från Bagdad.

Klädd i fleecetröja och jeans och med en blå ryggsäck i famnen.

Binghams pojkvän, journalisten Nate Thayer klättrar in i baksätet. De två kramas kort och och ler mot varandra innan de försvinner i en bil från amerikanska ambassaden.

Bingham ringde från den jordanska sidan gränsen på en satellittelefon till sin familj i Louisville, Kentucky.

– Alla är oerhört lättade, säger Stan MacDonald, en talesman för familjen. En enorm press har släppt.

Greps på hotellet

Bingham och fyra andra journalister försvann för en dryg vecka sedan från Hotel Palestine i Bagdad där alla de utländska journalisterna bor. Nate Thayer befann sig i rummet när Molly greps.

– Jag försökte hindra dem men blev själv gripen, berättar Thayer. De förhörde oss i fem timmar. Jag släpptes men de behöll Molly.

Precis som de övriga journalisterna har Bingham tillbringat den senaste veckan i en isoleringscell i Bagdad.

De har inte blivit misshandlade men fruktat för sina liv.

– Jag blev förhörd ett flertal gånger med bindel för ögonen, berättar den danske fotografen Johan Rydeng Spanner som arbetat åt Jyllands Posten.

– Jag anklagades för att vara spion och de sa att jag skulle skjutas. En av förhörsledarna formade en pistol med fingrarna varje gång han gick förbi mig. Jag trodde inte jag skulle komma levande ur det här.

Ingen av utlänningarna torterades men från sina celler kunde de höra hur irakiska fångar släpades iväg och sedan skrika av smärta.

– Fängelsevistelsen var inte angenäm men vi blev inte fysiskt skadade, säger Matthew McAllester, 33.

Åkte på turistvisum

Alla fem som greps tog sig in i Irak på turistvisum. Först framme i Bagdad anmälde de sig som journalister. De fick presskort men bara någon dag senare greps de.

Bingham arbetade som officiell fotograf åt USA:s förre vicepresident Al Gore under hans presidentvalskampanj år 2000, och hon har bevakat konflikter över hela världen som frilans.

I natt kunde hon sova sin första natt i frihet på en vecka.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM