Nio nya dödsfall efter dödssmittan

WHO varnar för resor till Kina och Hongkong

NYHETER

PEKING/SAN JOSÉ

Kina rapporterade på onsdagen om ytterligare nio dödsfall till följd av den fruktade lungsjukdomen sal (svår akut luftvägsinfektion).

Världshälso-organisationen WHO varnar nu för resor till södra Kina och Hongkong, de områden som drabbats värst av smittan.

Hittills har sjukdomen skördat minst 70 liv runt om i världen. Fler än 2 000 har smittats sedan utbrottet startade i södra Kina i slutet av förra året.

Från Kanada kom rapporter i tisdags att ytterligare två personer avlidit av sjukdomen. Därmed har antalet döda i landet stigit till sex medan 151 sannolika eller misstänkta fall registrerats.

Myndigheterna i den sydkinesiska provinsen Guangdong rapporterade på onsdagen att ytterligare nio personer dog av sal under mars och att 361 nya fall har upptäckts.

Även i den sydkinesiska Hunan-provinsen rapporterades det om ett flertal fall där människor uppvisat de karaktäristiska symptomen.

Därmed har totalt 43 dödsfall rapporterats i Kina och antalet rapporterade smittade är 1 200.

WHO släpptes in

Kina har fått hård internationell kritik för dess långsamma respons på smittspridningen.

Men på onsdagen tilläts WHO att besöka Guangdongprovinsen, varifrån viruset tros ha spridits.

- Utöver besökstillståndet har Kina också gått med på att ge WHO dagliga rapporter och uppdateringar om sjukdomen, sade Shigeru Omi, chef för organisationens kontor för västra Stilla havsregionen.

I Hongkong meddelade regeringen att ytterligare två karantänläger kommer att inrättas i två semesterbyar. Där ska människor som varit i kontakt med de smittade sättas i karantän.

Myndigheterna har redan förflyttat över 200 boende i ett drabbat bostadshus och isolerat dem i två läger.

Flygplan i karantän

Rädslan för sal-viruset placerade ett flygplan i karantän i Kalifornien i tisdags. American Airlines-planet från Tokyo kvarhölls på flygplatsen i San José i nästan två timmar sedan besättningen slagit larm om att fem passagerare visat symtom på sal. Läkare konstaterade senare att ingen av de fem visade tecken på att vara smittade av sal.

I Washington sade en företrädare för utrikesdepartementet att USA låter diplomater och anhöriga som vill få lämna Kina och Hongkong, som drabbats hårdast av sjukdomen. Det är åtgärder som vanligen vidtas av säkerhetsskäl i konfliktområden eller efter terrorhot.

Fler artiklar om SAL

TT-Reuters