Kryssningar i Östersjön populärt

En kvarts miljon kryssande turister kommer till Stockholm i sommar

NYHETER

Rekordmånga, en kvarts miljon, kryssande turister kommer till Stockholm i sommar.

Förra året besökte 180 kryssningsfartyg Stockholm – i år är 231 redan inbokade.

– Det är en stor ökning och ett all-time-high säger Christel Wiman, Stockholms hamnar.

Foto: ap
Rekord i kryssare. Fler kryssningsfartyg än någonsin kommer till Stockholm i sommar. Och de tar med sig nästan en kvarts miljon turister.

1996 besökte 128 kryssningsfartyg Stockholm med 82 000 passagerare. Sedan dess har det ständigt ökat och i år slås ett nytt rekord.

231 fartyg med minst 230 000 passagerare är inbokade än så länge.

– Det är svårt att peka på någon specifik anledning. Turismen är en av de snabbast växande industrierna i världen i dag. Och inom turismen är kryssningsresor en av de grenar som växer snabbast, säger Christel Wiman, VD på Stockholms Hamnar.

– Sen har Östersjön blivit ett spännande resmål efter Sovjets fall. Många vill besöka de gamla Sovjetstäderna, till exempel S:t Petersburg, Tallin och Riga. Men efteråt är det många som säger att Stockholm varit det mest fascinerande på hela resan.

Finns plats för fler

Första kryssningsfartyget, Norwegian Dream, kommer till Stockholm i början av maj. Säsongen varar till september och M/S Maxim Gorky är det sista som är inbokat än så länge.

Och det finns plats för fler. Även om det i år slås rekord, så har Stockholm en bit kvar innan det blir fullt.

– I dag klarar vi fem-sex fartyg om dagen, sen blir det trångt. Det innebär att vi kan ta emot 4-500 på en säsong. Sen finns det ju fler kajer som vi inte använder, säger Christel Wiman.

Gärna fler européer

De flesta fartygen stannar en dag, kommer på morgonen och åker igen på kvällen. Enligt Christel Wiman spenderar en passagerare ungefär 1 000 kronor på ett sådant besök.

Mer åtråvärt är det som kallas ”turn around”. En ”turn around” kallas det när kryssare byter passagerare i en stad. Då kommer det blivande passagerare med flyg till Stockholm.

– Då stannar de ofta ett par dagar och spenderar mer pengar. Det är något vi vill ha fler, än så länge är det bara runt 30 kryssare som byter passagerare här i Stockholm, säger hon.

– Vi jobbar också för att bli mer populära i Europa, till exempel England och Spanien. I dag är över 60 procent av passagerarna amerikaner.

Peter Löwendahl-Nyrén