Munskydd mot virus på flygbolaget Finnair

Skräcken för dödssmittan från Asien ökar

NYHETER

Personalen på Finnair kommer till följd av SAL-risken att börja använda munskydd på flygningar mellan Bangkok och Hongkong, rapporterar FNB.

Svenska resebolag lägger om sina rutter för att skydda resenärerna.

Flygbolaget Finnair rekommenderar kabinpersonalen att bära munskydd på flygningar tillbaka till Helsingfors från Peking, Bangkok, Hongkong och Singapore.

Passagerare erbjuds munskydd vid incheckningen eller ombord på planet.

Nya rutter för svenska resebolag

Kina rapporterade på onsdagen om ytterligare tolv dödsfall till följd av den fruktade lungsjukdomen.

Svenska resebolag har lagt om sina rutter sedan lungsjukdomen SAL fått utrikesdepartementet (UD) att avråda från besök i Hanoi och södra Kina. Men fortfarande går resor till både Kina och Vietnam.

Researrangören Läs och Res har ett resesällskap på väg till Vietnam. Tanken var att resenärerna skulle avsluta den månadslånga sejouren med några dagar i Hanoi, men som situationen ser ut nu kommer de endast att flyga hem från huvudstaden.

Efter det att UD avrått från resor till Hanoi-området har Tema, som ingår i Fritidsresegruppen, lagt om sina turer i Vietnam så att resenärerna inte åker upp till Hanoi. UD:s avrådan fick också Fritidsresor att ändra sina kombinationsresor till Hongkong och Thailand så att resenärerna får extra hotellnätter i Thailand i stället för att åka till Hongkong. På grund av omläggningarna ges resenärerna möjlighet till fria av- och ombokningar.

Oroliga resenärer kan boka om SAS-biljetter

SAS flyger i Kina endast till Peking och Shanghai, men även här har oroliga resenärer möjlighet att boka om sina biljetter.

Sedan en vecka tillbaka avråder UD, på Smittskyddsinstitutets inrådan, från ''inte nödvändiga resor'' till de områden som drabbats värst av lungsjukdomen SAL: Hongkong, Guangdong-provinsen i södra Kina och Hanoi-området i Vietnam. Nu har även Världshälsoorganisationen (WHO) gått ut och varnat för resor till Hongkong och södra Kina.

Flertalet av de svenska företag som finns representerade i riskområdet uppger för TT att de inte har vidtagit några åtgärder annat än att vara restriktiva med resor från Sverige till området.

Fakta om SAL-viruset:

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund, TT

ARTIKELN HANDLAR OM