"Valfusket en jätteskandal"

Kritiska sossar: Gör om valet

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Anders Carlberg går till hård attack mot partikamraterna.
NYHETER

Kritiska socialdemokrater kräver nu att höstens val av borgarråd och landstingsråd görs om.

Anders Carlberg, Fryshusets grundare, är en av dem som nu går till hård attack mot partikamraterna i Stockholm.

- Det hela är faktiskt en jätteskandal, säger han.

Inför helgens årsmöte i Stockholms arbetarekommun kräver oppositionella socialdemokrater att valen av borgarråd och landstingsråd görs om.

I en egen rapport skriver de att kravet är "ovillkorligt".

Aftonbladet kunde i början av december förra året avslöja att var femte s-förening i Stockholm bröt mot sina egna stadgar i valet till ombud till arbetarekommunens möte.

Misstänkte fusk

Härvan runt skandalvalet av borgarråd och landstingsråd den 9 oktober i fjol började nystas upp i slutet av samma månad. Kvinnodistriktet misstänkte valfusk efter att tre SSU-ledamöter röstat för en klubb som de inte är medlemmar i.

För att utreda det misstänkta valfusket tillsatte arbetarekommunen - med finansminister Bosse Ringholm i spetsen - ett eget granskningsutskott.

Resultatet av den interna granskningen ska presenteras på helgens årsmöte.

Men en alternativ granskning har redan genomförts.

Den socialdemokratiska föreningen (s)-2000 som bildades i november av partimedlemmar som protesterade mot det påstådda myglet har nu lämnat en rapport till partihögkvarteret, skriver Dagens Nyheter.

- Det hela är faktiskt en jätteskandal. Det handlar om maktens arrogans. Det rör sig om politiska kretsar som känt till att man kan göra lite hur som helst eftersom ingen tidigare har kontrollerat. Det här är ingen engångshändelse i partiets historia, säger Anders Carlberg, styrelsemedlem i (s)-2000, till DN.

Hemlig anslutning

Enligt föreningen har en hemlig form av kollektivanslutning förekommit i arbetarekommunen. Genom ekonomiska bidrag kan fackföreningar som är anslutna till organisationen köpa inflytande över ombud.

I rapporten skriver föreningen dessutom att fusk och oegentligheter "med säkerhet" förekommit i samband ombudsvalet och inrapporteringen till representantskapet den 9 oktober.

(s)-2000 kräver att årsmötet inte godkänner granskningsutskottets rapport.

- Det är medlemmarna i arbetarekommunen som måste värdera rapporten. Men redan i höstas växte det fram stor enighet om vad man ska göra framöver, säger Lars Stjernkvist, socialdemokraternas partisekreterare, till DN.

Upproret började i oktober

Carl Hjelm

ARTIKELN HANDLAR OM