Minst 20 kraftiga explosioner i Bagdad

Flygplatsen intogs av USA-ledda trupper

1 av 3 | Foto: AP
Iraks huvudstad Bagdad blev utan elström under torsdagskvällen efter omfattande artilleri- och luftvärnseld från de USA-ledda styrkorna. Ett hotell använde egen generator för att få ström.
NYHETER

Minst 20 kraftiga explosioner hördes i centrala Bagdad och dess södra förorter natten mot fredagen, rapporterar Sky News korrespondent i Bagdad.

Flera explosioner hördes i närheten av Bagdads internationella flygplats som ska ha intagits av de USA-ledda trupperna.

Amerikanska soldater har intagit Bagdads flygplats, rapporterade tv-bolaget ABC:s utsände på torsdagen.

Enligt ABC gjorde de irakiska styrkorna som försvarade flygplatsen mycket litet motstånd.

En amerikansk militärtalesman, major Morris Goins, var dock mer försiktig och sade att amerikanerna ''kontrollerade delar av flygplatsen'' uppger AFP.

Civila offer

Irak uppgav på torsdagskvällen att 83 irakier, såväl civila som soldater, ha dödats vid ett raket-anfall i Bagdadförorten Furat, någon kilometer från Bagdads flygplats.

Stort strömavbrott Stora delar av den irakiska huvudstaden Bagdad mörklades på torsdagskvällen efter stora explosioner i stadens utkant, rapporterar nyhetsbyrån AP.

15 minuter efter att bombningen av Bagdad inletts, kom strömavbrottet som ska vara det första stora sedan kriget bröt ut.

Samtidigt hördes artillerield i stadens utkanter.

- Strömmen gick först på flodens västra strand och sedan på den östra stranden så långt vi kan se, berättade korrespondenten Khaled Yacoub Oweis som befann sig på ett hotell i centrum.

Det är ännu oklart vad exakt som orsakat strömavbrottet. Enligt Jim Wilkonson som är talesman för USA:s centrala styrkor var inte målet med bombningen att slå ut elektriciteten.

En mil från Bagdad

På krigets 15:e dygn befinner sig de amerikanska styrkorna bara en mil från Bagdad. Irakiska elitstyrkor uppges ha omgrupperat för att stoppa framryckningen.

Och vid lunchtid ska amerikanska styrkor ha genomsökt Saddam Husseins palats i närheten av flygplatsen utanför huvudstaden.

Det är de första delarna av USA:s tredje infanteridivision som nu nått utkanten av Bagdad. Det rör sig endast om en mindre del av den 18 000 man starka huvudstyrkan.

Irak ska delas i tre delar? Den saudiska tidningen Ashaq al-awsat skriver idag att USA har planer på att dela upp Irak i tre delar efter kriget: En nordlig del, en del i mitten och en sydlig del.

- Enligt tidningen sitter det ett av Pentagon utsett team i en villa i Kuwait som efter kriget ska leda Irak. Det är tre personer; en fd general, en från Bush regering och en fd ambassadör från Jemen, säger Aftonbladets översättare Nael Touqan.

Det ska också, enligt tidningen, finnas planer på att under en övergångsperiod efter kriget införa dollar istället för irakiska dinarer i landet.

Bush talade till nationen. Den amerikanske presidenten George W Bush på plats vid Camp Nejeune i North Carolina, talade i ett direktsänt tv-tal till de amerikanska trupperna:

- Vi kommer inte att sluta förrän Irak är befriat, sa han och tackade alla de som deltar i kriget mot Irak.

Enligt Bush finns det inget Irak kan göra för att vinna kriget mot USA. Han försökte också ingjuta hopp hos sina trupper:

- Det är svårt och farligt men ingen blir marinsoldat för att det är enkelt, sa han till marinkårssoldaterna.

”Bagdad intaget tidigast om sex veckor” Mellan två veckor och sex månader. Det blev svaret när nyhetsbyrån Reuters frågade 25 militära experter om när de USA-ledda styrkorna kan ha fått kontroll över den irakiska huvudstaden. ”Sex veckor” var den vanligaste uppskattningen. Militära bedömare räknar med att det kommer att bli fråga om en belägring av staden, där del efter del intas av de allierade styrkorna.

"Robot slog ner på marknadsplats" Åtta civila irakier dödades och fem skadades när en robot träffade en marknad i Bagdad på torsdagsförmiddagen, enligt irakiska sjukhuskällor.

Nytt meddelande från Saddam. Irakisk stats-tv läste på torsdagen upp ännu ett meddelande som påstods komma från Saddam Hussein. ”Slåss med era bara händer”, uppmanade den irakiske presidenten, uppger nyhetsbyrån AP.

Amerikansk trupptransport nedskjuten i Karbala. En Blackhawk-helikopter med elva personener ombord sköts ner av irakiska förband nära Karbala, söder om Bagdad, natten till torsdagen. Sju av de elva personerna ombord uppges ha omkommit. Fyra av dem ska ha evakuerats, rapporterar BBC.

Jaktplan sköts ner i Karbala. Ett amerikanskt stridsflygplan av typen FA-18 Hornet sköts ner i närheten av Karbala, åtta mil söder om Bagdad, vid midnatt lokal tid, natten mot torsdagen. USA:s högkvarter i Qatar har bekräftat att man förlorat ett plan. Vad som hänt piloten är fortfarande okänt.

al-Jazira lämnar Irak Den irakiska regimen har förbjudit två av al-Jaziras Irak-korrespondenter att fortsätta bevaka kriget. Därför drar den arabiska nyhetskanalen nu tillbaka samtliga sina reportrar från landet. Kanalen kommer dock att fortsätta visa bilder från Bagdad.

Iraks pansar kraftigt decimerat. Under de första två veckornas strider har närmare 1 000 av Iraks 2 500 stridsvagnar förstörts enligt uppgift till New York Times.

Klusterbomber i Basra.

Brittiska styrkor har använt sig av så kallade klusterbomber i miljonstaden Basra i södra Irak. De bekräftade brittiska militärtalesmän på torsdagen. Klusterbomber innehåller hundratals småladdningar som sprids över en yta motsvarande åtta fotbollsplaner. När småladdningarna detonerar sprider de splitterdelar och metallskrot.

Susanna Vidlund , Fredrik Rundkvist , TT