DNA kan fälla Åkes mördare

Misstänkte nazisten greps efter ett tips

1 av 3 | Foto: privat
knivhöggs till döds. ”Att vara på båten var det bästa han visste”‚ berättar mördade Åke Sterners tidigare sambo, som är mamma till hans dotter. ”Han var en bra pappa. Snäll, rolig och nästan aldrig arg”, säger hon.
NYHETER

Mannen som mördade språkläraren Åke Sterner, 59, lämnade massor av spår efter sig.

Teknisk bevisning binder den misstänkte nazisten till brottsplatsen.

Motivet kan vara hämnd.

Fyrabarnspappan Åke Sterner hade många vänner och var omtyckt av de flesta. Han undervisade i svenska på Mariaskolan på Södermalm. När han var ledig var han ofta på sin segelbåt.

– Att vara på båten var bland det bästa han visste, säger kvinnan som han fick sin yngsta dotter med.

När Åke Sterner blev mördad 1994 hade paret separerat, men de träffades fortfarande ibland och talade ofta i telefon om dottern som i dag är 16 år.

”Varför Åke?”

Sista gången de sågs var för att fira dotterns sjuårsdag. Två månader senare ringde polisen och berättade att han knivmördats.

– Jag fattade ingenting, varför Åke? Ända sedan dess har det knappt gått en dag utan att jag tänkt på det, berättar hon för Aftonbladet.

Enda förklaringen hon kan komma på efter alla år av grubblerier är att det antingen är en före detta elev som blivit arg för något – eller någon som är svartsjuk eller vill hämnas.

– Jag tyckte mycket om honom och han var en bra pappa. Snäll och rolig och nästan aldrig arg.

Hon känner inte nazisten som är misstänkt för mordet. Han är tidigare dömd till fängelse för hets mot folkgrupp, men enligt kammaråklagare Thomas Holst finns ingen koppling mellan 28-åringens högerextrema åsikter och mordmotivet.

– Det har inte direkt med det att göra, mer än så kan jag inte säga.

DNA-analyser

Thomas Holst bekräftar att nazisten gjort flera medgivanden i de inledande förhören. Han har erkänt att han befunnit sig på mordplatsen på Hornsgatan på Södermalm.

– Det säkrades en hel del spår direkt efter mordet och det finns tekniska bevis, säger Thomas Holst.

Har DNA-analyser betydelse i utredningen?

– Ja, det finns med i förundersökningen.

Bevisningen mot honom måste vara stark?

– Det är klart, men säkra kan vi aldrig vara.

Hur kom ni honom på spåren?

– Det har kommit många tips genom åren och många har hörts. Det sista som kom före jul innehöll så mycket substans att man tyckte att det verkade vara något och det har fått det här resultatet.

Begärd häktad

Nazisten begärdes häktad i går och förhandlingen hålls i dag.

– Jag blev så ledsen när utredningen las ned för två år sedan. Nu känns det skönt att rättvisan äntligen får ha sin gång. Jag hoppas att han får ett strängt straff, säger mamman till Åkes yngsta dotter.

Camilla Norström

ARTIKELN HANDLAR OM