Nazisten medger att han höll i kniven

NYHETER

Idag på torsdagsmorgonen hölls häktningsförhandlingarna med den kände nazisten i Stockholms tingsrätt.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för dråp på den 59-årige språkläraren Åke Sterner som dog knivskuren i sin lägenhet 1994.

- Han säger att läraren flög på honom och att han försvarade sig. Så uppger han att läraren levde när han lämnade lägenheten, rapporterar Aftonbladets reporter Camilla Norström direkt från förhandlingarna.

Den misstänkte högerextremisten som begärdes häktad igår på onsdagen medger vid häktningsförhandlingarna idag att han var i Åke Sterners lägenhet vid tidpunkten för lärarens död.

- Jag uppsökte läraren av skäl jag inte tänker uppge, för att konfrontera honom med vissa uppgifter. Då flög han på mig och slängde mig i ett fönster, sade 28-åringen vid häktningsförhandlingen.

Mannen sa att han hade med sig en kniv ifall det skulle uppstå våldsamheter. Han misstänkte att läraren skulle bli arg över det han hade att säga honom och han medger att han hållit i kniven.

- Vi slogs och till sist låg han på golvet. Han räckte upp händerna som för att försvara sig och då slängde jag kniven i toaletten och stack därifrån.

28-åringen sade sig aldrig ha träffat läraren tidigare. På en fråga från sin advokat Ola Salomonsson sade han att syftet med att uppsöka läraren var att prata och hota honom för att få honom att låta bli ''vissa saker''.

- Jag är säker på att han var vid liv när jag rusade ut från lägenheten, sade 28-åringen.

Senast om två veckor väcker åklagaren åtal mot den misstänkte mannen .

Simone Söderhjelm, TT

ARTIKELN HANDLAR OM