Fransmän vägras lägga till i Thailand

Thailändska myndigheter tar krafttag för att hindra spridningen av döds-viruset

NYHETER

Thailand vägrar låta franska flottister från att stanna i turistorten Pattaya.

Thailändarna själva riskerar hamna i före detta spetälske-läger och få böter om de varit i länder som har dödsviruset sal.

Allt för att förhindra virusets spridning.

Det franska krigsskeppet kommer från Singapore, ett land som är hårt drabbat av sal-viruset, och hade planerat att lägga till i Pattaya på Thailand.

Men nu har de tvingats ändra sin resrutt.

– Vi har informerat den franska flottan att Thailands hälsovårdsmyndigheter beslutat sätta besökare, som kommer från sal-riskländer, i karantän. Och de har gått med på att hoppa över stoppet här, säger den thailändska flottans presstalesman, Amiral Surasak Runrerngrom, till AP.

I onsdags sade Thailands hälsovårdsmyndigheter att de tänker avvisa alla utlänningar som kan tänkas bära på SAL-viruset, och de som får komma in i landet måste gå med mask för att förhindra spridning.

För thailändare, som kommer hem efter att ha varit i länder med bekräftade SAL-fall, finns det också hårda bestämmelser. De måste stanna hemma i två veckor. Gör de inte det blir de tvångsplacerade på isolerade före detta spetälske-läger.

Sedan väntar fängelse i sex månader och böter på över 2 000 kronor.

Thailand har bekräftat 11 fall av sal och två av de sjuka har dött. Mer än 100 människor har blivit satta i karantän än så länge.

Peter Löwendahl-Nyrén