Alf Svensson säger nej till Berner som vd

"SR:s styrelse borde ta sitt förnuft till fånga"

NYHETER

Alf Svensson reagerar starkt mot uppgifterna om att Berner ska bli ny vd för Sveriges Radio.

- SR:s styrelse borde ta sitt förnuft till fånga och välja en person till verkställande direktör som åtminstone visar vilja att leva upp till tryckfrihetsgrundlagens och yttrandefrihetsgrundlagens bestämmelser lika väl som till de pressetiska kraven, säger Alf Svensson, kristdemokraternas partiledare.

Foto: Anders Carlsson
Kristdemokraternas ledare Alf Svensson reagerar mot uppgifterna att Joachim Berner blir ny vd för Sveriges Radio.

Expressens löpsedel med texten ”Man ska bli kåt” och en rubrik i tidningen som löd "Jag ställer upp på allt", ledde den 21 mars i år till att dåvarande ansvarig utgivare Joachim Berner fälldes för förtal i ett tryckfrihetsmål.

- För mig och alla läskunniga var det solklart: "Hon ska medverka i en porrfilm", sa Gudrun Schyman nyligen i en kommentar till domen.

Nu gör uppgifter gällande att Joakim Berner blir näste vd på Sveriges Radio.

- Det är synnerligen förbluffande att Sveriges Radios styrelse tydligen helt bortser från detta, säger Alf Svensson i ett pressmeddelande.

Enligt Alf Svensson är det extra allvarligt att Joachim Berner blir vd just för Sveriges Radio.

- Eftersom det här gäller en viktig utnämning inom public service - radio i allmänhetens tjänst som det brukar heta - är det på sin plats att vi politiker som representanter för allmänheten gör vår åsikt hörd.

- Inte med en stavelse har Joachim Berner sagt att han ångrat utformningen av löpsedeln som han tvärtom tycker var utmärkt och ett korrekt återgivande av faktiska förhållanden.

Inte formellt klubbat

Beslutet att anställa Berner som vd för Sveriges Radio är inte formellt klubbat. Enligt styrelsens ordförande Marika Ehrenkrona har flera personer varit aktuella.

- Men jag vill inte kommentera något namn förrän vi har ett formellt beslut, säger hon.

Joakim Berner har varit ansvarig utgivare på tre av landets största tidningar: Göteborgsposten, Dagens Nyheter och Expressen.

Aftonbladet har förgäves försökt nå Joachim Berner för en kommentar.

Läs mer:

Susanna Vidlund