Kubanska kapare gav upp i dag

Släppte gisslan på passagerarfärja

NYHETER

HAVANNA

Kaparna har gett upp och släppt sin gisslan. Ingen har kommit till skada, rapporterade statlig kubansk tv på fredagen.

Kubas president Fidel Castro förhandlade själv med kaparna som sedan i onsdags hade hållit omkring 40 personer som gisslan på en båt.

Regeringen hotade i torsdags med att använda våld för att frita gisslan. Under halva fredagen valde myndigheterna att inte ge någon information alls om vad som pågick.

Men vid lunchtid bekräftade de statliga medierna rykten som börjat cirkulera om att dramat avlöpt väl. Gisslan var välbehållen och kaparna gripna.

Färjan som kapades går mellan Havanna och dess förorter tvärs över bukten. I onsdags beslagtogs den av en grupp beväpnade män och tvingades styra norrut mot Florida.

När bränslet tog slut kunde dock de kubanska myndigheterna övertala kaparna att låta båten bogseras in till hamnen i Mariel, väster om Havanna.

Där släpptes tre av passagerarna: två kvinnor och en man med dålig hälsa. Men kaparna krävde att få mer bränsle för att göra ett nytt försök att ta sig till USA.

Fidel Castro tillbringade i torsdags flera timmar i hamnen för att delta i försöken att lösa situationen.

Kapardramat var veckans andra och det tredje på tre veckor. I måndags kapades ett inrikesflygplan och tvingades till Key West i Florida. Den kaparen greps av amerikansk polis och de 31 personerna ombord kunde oskadda lämna planet.

TT-Reuters