"Bush och bin Ladin är vänner"

Moore kommer med påståendet i ny film

Foto: AP
Den nyligen Oscarsbelönade filmaren Michael Moore jobbar på en ny film. I filmen hävdar han att expresidenten George Bush och Usama bin Ladins far hade en affärsrelation.
NYHETER

NEW YORK

Expresident George Bush hade en affärsrelation med Usama bin Ladins far fram till november 2001.

Det påstår filmaren Michael Moore i kommande filmen "Fahrenheit 911".

Vänsterliberalen Michael Moore arbetar på en dokumentärfilm om "den skumma relationen" mellan expresident George Bush, pappa till USA:s nuvarande president, och al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins far.

Den saudiarabiske byggmagnaten Muhammed bin Ladin efterlämnade cirka 2, 5 miljarder kronor till sin son - pengar som finansierat terrorism, enligt Moore.

- Den äldre Bush behöll banden till bin Ladin-familjen fram till två månader efter 11 september 2001, säger filmaren till Variety.

Nyligen vann Michael Moore en Oscar för dokumentärfilmen "Bowling for Columbine", om USA:s förhållande till vapen och våld.

Vid tacktalet gick han till hätskt anfall mot Bush och talade om ett "fiktivt krig", "fiktiva terrorvarningar" och en "fiktiv president".

Filmen släpps 2004

Han blev delvis utbuad.

- Om jag hade vunnit en Oscar för en film om fåglar eller insekter hade jag sagt något om dem. Men jag gjorde en film om våld - och globalt våld - så jag kände att jag var tungen att säga nåt om det. Jag hoppas att jag genererade en diskussion om Bush och kriget, säger han till Variety.

Den nya filmens primära fokus är att undersöka vad som hänt med USA efter terrorattentatet. Moore anklagar Bush-administrationen för att ha utnyttjat de tragiska händelserna för att främja sin agenda.

- Den ställer ett antal frågor som jag inte har svaren på än.

- Filmen kommer ut i god tid till presidentvalskampanjen 2004.

Fredrik Virtanen