Muthärva på Arlanda

Chefer på ABB misstänks ha betalat för kontrakt

NYHETER

Flera anställda på statliga Luftfartsverket misstänks ha tagit emot mutor i utbyte mot värdefulla affärskontrakt på Arlanda. Mutorna ska ha betalats ut av två chefer på ABB.

Nu är fallet polisanmält och fyra personer har tagits ur tjänst.

I september 2000 fick ABB en stor order från Luftfartsverket.

Den handlade om leverans och installation av styr- och övervakningsutrustning av banljus för landningsbana 3 på Arlanda flygplats. Ordern var värd 70 miljoner kronor.

Nu misstänks minst två personer i chefsställning på ABB Building Systems för bestickning och två personer på Luftfartsverket, en konsult och en mellanchef, för mutbrott.

Samtliga är tagna ur tjänst. På ABB skedde detta den 14 mars, på Luftfartsverket en vecka senare.

Enligt uppgift handlar det bland annat om bluffakturor och mutor i form av dyrbar köksutrustning och andra kapitalvaror.

Oegentligheterna upptäcktes i samband med en rutinrevision av ABB:s egna revisorer. Luftfartsverket kontaktades omedelbart. Den 17 mars inledde ABB och Luftfartsverket parallella intern-utredningar.

- Det stämmer att två av våra anställda är inblandade. Vår utredning pågår fortfarande. Men hittills har vi inte hittat något som gör att vi vill gå vidare med en polisanmälan, säger Inga-Lill Östman, informationsdirektör på ABB Sverige.

Kan flera ABB-anställda vara inblandade?

- Inte vad vi vet just nu.

Luftfartsverkets informationsdirektör Jan Lindqvist bekräftar att polisanmälan gjorts och att två personer är avstängda.

- Vi undersöker också om fler personer är inblandade.

Leif-Åke Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM