”Behållare med pulver hittade”

Marinkåren beordrad att bära skydd mot kemstrids- medel

Foto: AP
Hyllor med uppradade kemikalier. USA misstänker att detta varit ett träningscenter för nukleär, kemisk och biologiskt krigföring.
NYHETER

Den amerikanska militären har hittat ett förråd med misstänkta kemiska eller biologiska stridsmedel.

Tusentals lådor med ett vitt pulver uppges ha påträffats i ett industriområde söder om Bagdad.

Foto: ap
Letar minor En allierad soldat har hittat något som kan vara en mina.

Fyndet – som av militärtalesmän beskrivs som ”misstänkt” – gjordes på fredagen i en industribyggnad i Latifiyah, fyra mil söder om Bagdad.

– Det är en klart misstänkt plats, säger överste John Peabody, befälhavare för ett ingenjörsförband i USA:s tredje infanteridivision, till den amerikanska nyhetsbyrån AP.

Var och en av de tusentals lådor som hittats innehåller tre behållare med ett vitt pulver. Enligt militärtalesmän ska innehållet i behållarna nu att analyseras.

De allierade säger också att kemstridsinstruktioner och motgift mot nervgift ska ha hittats i industrikomplexet – Latifiyah Explosives and Ammunition Plant al Qa Qaa.

Qa Qaa har sedan tidigare pekats ut av det internationella atomenergiorganet IAEA som en möjlig depå för kärnvapen samt biologiska och kemiska stridsmedel. FN:s vapeninspektörer har redan besökt området nio gånger, senast den 18 februari, utan att hitta något.

Vid ett annat tillslag i Iraks västra ökenområden har allierade specialstyrkor hittat vad som antas ha varit ett utbildningscentrum för kemisk, biologisk och nukleär krigföring, meddelade brigadgeneral Vincent Brooks vid en presskonferens i Qatar på fredagen.

Journalist dödad i Irak Den första amerikanska journalisten har förlorat livet i Irak. Kolumnisten och redaktören Michael Kelly – som arbetade för The Atlantic Monthly och Washington Post – reste med det amerikanska infanteriets tredje division.

Michael Kelly, 46, är också den första ”inbäddade” journalist som omkommit i kriget. Tidigare har två brittiska, en iransk och en australiensisk journalist dödats i Irak, men enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP reste ingen av dem med trupperna.

Amerikansk befälhavare sparkad Den amerikanske översten Joe Dowdy – en av befälhavarna som leder marinkårens marsch mot Bagdad – har befriats från sitt uppdrag.

Det är ännu oklart varför befälhavaren inte längre får leda trupperna. Militärtalesmannen Steven Schweitzer säger till den franska nyhetsbyrån AFP:

– Han ledde regementet fram tills för tre timmar sedan.

Självmordsbomb vid vägspärr - fem döda. En bilbomb exploderade vid en amerikansk vägspärr på torsdagskvällen i, knappt två mil sydväst om Haditah i nordöstra Irak. En gravid kvinna, tre soldater samt bilföraren dödades vid explosionen. Ytterligare två soldater skadades. Mycket tyder på att det var ett självmordsattentat, uppger USA:s militärtalesmän.

Bagdads flygplats intogs av USA:s militär. Saddam-flygplatsen 16 kilometer sydväst om Bagdad intogs under natten mot fredagen av USA:s tredje infanteridivision.

Minst 320 irakiska soldater dödades i striderna, uppger USA:s militärtalesmän. Och den brittiska nyhetsbyrån Reuters uppger att strider förekommit under dagen.

Flygplatsen är av strategiskt stor betydelse för USA, eftersom den möjliggör snabba transporter av personal och utrustning till Bagdadområdet. Enligt USA är landningsbanorna emellertid så skadade av de allierades luftangrepp att de inte omedelbart kan tas i bruk.

På fredagseftermiddagen meddelade det amerikanska centralkommandot i Qatar att man döpt om flygplatsen. Saddam Husseins namn har tagits bort och den allierade kommer att kalla den för ”Bagdads internationella flygplats”.

Bagdad utan el och vatten. Stora delar av den irakiska huvudstaden uppgavs på fredagsmorgonen vara utan el och vatten efter nattens våldsamma bomanfall.

Det är ännu oklart vad som orsakade strömavbrottet. Enligt en av USA:s militärtalesmän, Jim Wilkonson, var inte målet med nattens bombningar att slå ut elektriciteten.

Irakisk styrka kapitulerade i Kut.

Omkring 2 500 irakiska soldater ur Republikanska gardet kapitulerade under natten till fredagen vid staden Kut, cirka 17 mil sydost om Bagdad, hävdar militärtalesmän vid de allierades bas i Qatar.

Mattias Lundell, Fredrik Rundkvist , TT